IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бюджетен iPhone SE едва ли ще стане хит в Китай

Ново проучване показва, че интересът към устройството не е толкова голям

21:34 | 16.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Apple</em></p>

Снимка: Apple

Новият iPhone SE на Apple, насочен към по-бюджетно ориентираните потребители, е малко вероятно да се превърне в сериозен двигател на продажбите в Китай, сочи проучване на Weibo, а анализаторите посочват като причина за това липсата на 5G опции, предава Ройтерс.

Анкета, проведена от социалната мрежа Weibo, показва, че 60% от близо 350 хил. респонденти твърдят, че няма да купят новия модел, който се предлага за 399 долара. Това е най-евтиният наличен iPhone.

Но около една пета посочват, че биха си купили устройството, а останалите бих помислили за евентуална покупка. Въпреки че респондентите не са попитани за причините за избора им, много от тях са коментирали, че биха били заинтересовани, ако цената се понижи още.

„Ако вие не го купите, и аз не го купя, утре цената ще падне с още 200 юана (28 долара), твърди потребител на Weibo, чийто коментар е получил над 10 хил. харесвания.

Пазарният дял на Apple в Китай (третият ѝ по големина пазар, който носи около 15% от приходите от продажби), се сви в последните години, тъй като китайските брандове, ползващи Android, започнаха да пускат все повече смартфони от висок клас.  

Приемът за iPhone SE е приглушен и в Европа, където близо 1 млн. души са заразени с коронавирус, а много държави затвориха магазините и наредиха на хората да останат по домовете си.

Въпреки тези неприятни фактори, новото устройство на Apple ще предложи на собствениците на застаряващия iPhone 6 достъпен начин да се прехвърлят към най-новата и най-сигурна версия на операционната система iOS, твърди анализатор.

„Има хора, които ползват телефоните си по четири до пет години, докато те или не се счупят, или батерията не се развали“, коментира Анет Цимерман от Gartner.

Конкуренцията в Китай става все по-сериозна, тъй като конкурентите вече пускат 5G устройства, докато Apple все още не е предложила iPhone с такива възможности.

Миналата седмица няколко китайски онлайн търговеца намалиха цената на iPhone 11 със 17 на сто. Apple понякога позволява на китайските си търговски партньори да свалят цените, за да поддържат търсенето, макар че особено рядко прави това в други държави.

Трима, базирани в Китай анализатори, твърдят, че iPhone SE ще се хареса предимно на лоялните на марката фенове, които не искат да похарчат 700 долара за високия клас iPhone 11.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още