IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението между САЩ и Китай в Южнокитайско море ескалира

Вашингтон отново наложи санкции срещу компании и служители от Поднебесната империя

13:13 | 27.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Напрежението между САЩ и Китай в Южнокитайско море ескалира в сряда, като Пекин изстреля четири ракети приблизително по същото време, когато администрацията на Тръмп предприе действия срещу китайски компании, които помогнаха за създаването на аванпостове в спорния регион.

Китай изстреля четири балистични ракети със среден обсег в Южнокитайско море в сряда на фона на по-широки военни учения от Народната освободителна армия, информира Bloomberg, позовавайки се на  американски служител по отбраната, пожелал анонимност. Ракетите са се приземили в морето в район между остров Хайнан и Параселските острови, каза служителят. Те са изстреляни ден, след като Пекин негодува срещу прелитане на американски шпионски самолет в региона.

„Стига да го правят в съответствие с международното право и нормите, те имат пълното право да го правят“, заяви Скот Д. Кон, вицеадмирал от военноморските сили на САЩ, пред репортери в четвъртък в отговор на въпрос за ракетните тестове. Той каза, че САЩ са готови да отговорят на всякакви заплахи в региона.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обвини Пекин, че не е спазил международното право и милитаризира Южнокитайското море.

Народоосвободителната армия „продължава да следва агресивен план за модернизация, за да постигне военни сили от световна класа до средата на века“, добави Еспер. „Това несъмнено ще засили провокативното й поведение в Южното и Източнокитайско море и на всяко място, което китайското правителство счита за жизнено важно за своите интереси“, коментира той.

Ограниченията на САЩ

Отделно в сряда САЩ обявиха търговски и визови ограничения за 24 компании за усилията им да помогнат на Китай да „възстанови и военизира спорните аванпостове“ в оспорваната морска зона, се посочва в изявление на Министерството на търговията на САЩ. Най-известната засегната компания е държавната China Communications Construction Co., един от най-големите строители на проекти в инициативата на президента Си Дзинпин „Един пояс, един път“.

Администрацията на Тръмп характеризира действията на Китай като кампания за доминиране на богатия на ресурси Южнокитайско море и по-малките държави в региона и се противопоставя на това. През миналия месец САЩ изрично отхвърли морските претенции на Китай в региона и изпрати самолетоносачи във водите за провеждане на военни учения.

Позицията на  САЩ

Президентът Доналд Тръмп направи заемането на по-строга позиция по отношение на Китай ключов елемент от кампанията си за преизбиране срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, въпреки че двете държави се стремят да поддържат търговската сделка във от първа фаза постигната в началото на тази година.

При обявяването на мерките срещу China Communications Construction и други компании министърът на търговията Уилбър Рос заяви, че предприятията „играят значителна роля в провокиращото строителство на Китай на тези изкуствени острови и трябва да бъдат подведени под отговорност“. По-рано през деня Виетнам призова Китай да отмени тренировъчните си учения тази седмица близо до Параселските острови, като заяви, че тези действия нарушават суверенитета на страната.

„Съединените щати, съседите на Китай и международната общност порицаха претенциите за суверенитет на Китай към Южнокитайско море и осъдиха изграждането на изкуствени острови за китайските военни“, каза Рос.

В свързано изявление държавният секретар Майкъл Помпео заяви, че САЩ ще наложат визови ограничения за китайски лица, „отговорни или съучастници в мащабното строителство или милитаризация на сушата в Южнокитайско море.

Високопоставен служител на Държавния департамент, пожелал анонимност, заяви, че визовите ограничения са „просто начало" на това, което би могло да бъде по-голямо действие от страна на САЩ за наказание на Китай заради действията му в Южнокитайско море. Служителят насърчи и други държави да предприемат подобни мерки.

Ходовете на САЩ трябва да се разбират в Китай като политически мотивирани поради настъпващите през ноември президентски избори, заяви Уанг Хуяо, съветник на кабинета на Китай и основател на Center for China and Globalization, като отбеляза, че бизнесът и от двете страни отчаяно иска да продължи да работи заедно. „Китай не трябва да реагира на това“, каза той.

China Communications Construction участва в проекти по целия свят, от Шри Ланка през Пакистан до Италия. Непосредственото въздействие върху компанията остава неясно, заявиха от Eurasia Group в бележка.

„Незабавният отговор на Китай ще бъде строг, но премерен“, се казва още в бележката. „В този случай списъкът с компании е по-малко мощен инструмент от санкциите на Министерството на финансите, но Китай все още може да отговори с наказателни санкции срещу американски лица на приблизително сравними позиции“, добавят от Eurasia Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още