IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Чупаров: Дигиталните валути и криптовалутите ще се развиват паралелно

Кои страни ще последват Ел Салвадор и ще приемат плащания в биткойн, коментира Никола Чупаров, съосновател и изпълнителен директор на Moneyfold

21:33 | 14.09.21 г.
Н. Чупаров: Дигиталните валути и криптовалутите ще се развиват паралелно

Дигиталните валути няма да попречат на криптовалутите, а ще се развиват паралелно. В някаква степен те представляват директна конкуренция помежду си, но няма причина защо двете да не съществуват заедно. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Никола Чупаров, съосновател и изпълнителен директор на финансовата фирма Moneyfold.

„Преди дни Украйна е станала петата държава, която приема закон за пазарите на криптовалутите. Същите процеси текат от две години и в Европейския съюз. Когато директивата – „Пазари в криптоактиви“ бъде въведена, тя ще задължи държавите от съюза да приложат правила, свързани с криптовалутата“, посочи той.

По думите на Чупаров, специалното в директивата на Украйна, че е фокусирана върху криптоборсите, а в другите държави регулацията е по-всеобхватнa.

„Най-затегнатите регулации са в Англия. Като миналата година беше въведен нов закон за всякаква дейност с криптовалути и това допълнително усложни процесите“, информира финансовият консултант.

Имало е 60 проекта, които са искали да бъдат регулирани и узаконени, но поради тази директива, та са изнесени в други държави като САЩ.

„Първата законова рамка за криптовалутите се прилага в Япония. А в последните няколко месеца бяха въведени по-строги регулации и в Южна Корея“, посочи Чупаров.

Според него това вероятно се случва заради конкуренцията.

„При изграждането на директивата, хората, които пишат законите, знаят как в момента действат пазарите и по подобен подход искат да регулират с нови инструменти новите пазари. Технологията вече предопределя някой от политическите решения, коментира Никола Чупаров. – Хората, които пишат закони и правила не са свикнали с подобно нещо и се получава объркване. В директивата се пише едно, но чисто технологично и математически не може да бъде постигнато това, което е написано. Директивата е всеобхватна и е в конфликт с технологията“, коментира той.

Той е оптимистично настроен към въвеждането на дигитално евро от Европейската централна банка. „Друг е въпросът като бъде въведено каква технология ще използва – дали централна база данни в облака или блокчейн технологията. Като засега не е ясно и трябва да се изчака 1-2 години“, съветва финансистът.

Той съобщи, че Английската централна банка върви по същите стъпки и се опитва да създава рамка за британската лира. Френската централна банка също е обявила конкурс за собствен пилотен проект преди две години.

Чупаров смята, че причината за въвеждане на биткойна в Ел Салвадор от президента и екипа му е, защото те наистина вярват, че по този начин може да се освободи много капитал, който преди това се е харчел в такси за пращане на пари към чужбина. 

Изпълнителният директор на финансовата фирма Moneyfold допълни, че има и други държави, които се опитват да въведат криптовалутите като платежно средство. „Това са Карибските острови, Панама, Парагвай, и други части в Централна и Източна Америка, а дали ще бъдат въведени скоро – не е ясно“, отбеляза експертът.

Повече за актуалните тенденции при криптовалутите като платежно средство може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още