IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко известна разпоредба успява да „захрани“ някои от петролните компании в САЩ

Редица компании от шистовата индустрия се сдобиват с милиони долари от данъчно възстановяване след пренасяне на данъчна загуба

21:20 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

След като се насочи към фалит, Diamond Offshore Drilling Inc. се възползва от една разпоредба в законопроекта на Вашингтон за стимулиране, останала встрани от прожекторите, за да получи 9,7 млн. долара по формата на възстановени данъци. След това тя поиска от съдия по несъстоятелност да узакони същата сума като бонус за девет представители на ръководството на дружеството.

Сондажната компания е едно от десетките дружества в американската петролна индустрия, които сега искат данъчни отстъпки за стотици милиони долари. Те използват разпоредба от закона за държавно стимулиране в размер на 2,2 трлн. долара, т нар. акт CARES, който им дава повече пространство за приспадане на скорошните загуби, пише Bloomberg.

„Това е хитро спасяване на петролната и газовата индустрия“, коментира Джеси Коулман, старши изследовател в Documented, регулаторна група, анализираща данъчните претенции. Тя е насочена към компании, „които губят пари през последните няколко години - и сега те получават тези пари като чек от данъкоплатците. Точно това прави петролната индустрия", посочва Коулман. 

Мярката обаче не беше насочена само към петролната индустрия. Въпреки това, нейната същност облагодетелства по уникален начин енергийните компании, които през 2018 г. регистрираха рекордни печалби, тъй като цените на суровия петрол достигнаха 76,41 долара за барел, само за да се сгромолясат година по-късно.

Повече от 1,9 млрд. долара по мярката CARES се изискват от най-малко 37 петролни компании кат данъчни облекчения, според анализ на Bloomberg News. Освен Diamond Offshore, която отказа да даде коментар, ископодателите включват още Occidental Petroleum Corp. и преработвателната компания Marathon Petroleum Corp.

Други петролни компании твърдят, че не са лобирали пред Конгреса относно регламента за помощ, която е широко достъпна за всички индустрии.

„Ние не поискахме никакво обезщетение, но сме задължени да спазваме данъчните закони, приети от Конгреса, които се прилагат за всички корпоративни производители в цялата страна“, заяви Джамал Кейри, говорител на Marathon.

Конгресът прекрои данъчния регламент, регулиращ загубите, в стимулиращата мярка още в началото на пандемията, тъй като депутатите действаха бързо през март, за да насочат трилиони долари в помощ на съсипаните от коронавируса работници и компании. Наред с разширените програми за изплащане на обезщетения при безработица и заеми за заплати на дружествата, законодателите видяха възможност да използват данъчното законодателство, за да освободят парични потоци към компаниите, които се борят да плащат наем, заплати, кредити и застраховки.

Този нов подход работи добре, когато икономиката се разраства, но обещанието да се използват днешните загуби, като утрешни удръжки не е много полезна за засегнатите от коронавируса компании, без гаранция, че ще оцелеят достатъчно дълго, за да ги предявят. Така в пакета за стимулиране Конгресът даде шанс на бизнеса да поиска незабавно възстановяване на данъци.

Традиционно способността за приспадане на нетните оперативни загуби е предназначена да гарантира, че компаниите получават справедливо данъчно третиране дори на фона на нестабилността.

Комбинацията от сегашните големи загуби и данъчните промени в конгреса означава, че може да минат години, преди някои петролни компании да бъдат принудени да плащат корпоративен данък.

„Тази година ще имаме големи загуби“, предупреди изпълнителният вицепрезидент на ConocoPhillips Дон Уолет.

Рефинансиране за милиони долара

National Oilwell Varco Inc., производител на оборудване за петролната и газова промишленост, очаква данъчно възстановяване в размер на 123 млн. долара, чрез пренасяне на данъчна загуба за 2019 г.

Базираната в Сан Антонио рафинерия Valero Energy Corp. изиска допълнителни 110 млн. долара, като срещу тях ще върне или пренесе загубите през годините до 2015 г. - когато ставката на корпоративния данък беше 35%, вместо сегашните 21%.

Частните компании също могат да се възползват от данъчно възстановяване без да го декларират пред Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). И въпреки че някои публични компании признаха, че са се възползвали от данъчното облекчение, не разкриха с колко.

Данъчните анализатори в Конгреса първоначално прецениха, че разширеният резерв за пренасяне на данъчна загуба ще струва 25 млрд. долара за 10 години. Сега някои се питат дали крайната цена няма да стане много по-висока, като демократите се стремят да ограничат стойността на данъчната облекчение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:)))https://***.euractiv.com/section/energy/opinion/another-russian-pipeline-deadline-approaches-this-time-with-poland-in-focus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
"луумпен"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Новината от днес е за СП-2, не за Америка! Кога ще я оповестите? Празни приказки ли са руските енергийни проекти, както твърдеше един "***" или не??? Хихихихих......"Големите руски енергийни проекти" ....Хихихи........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Ама вий знайте ли, че за САЩ 2 милиаеда долара са нищо вееее! Руска пропаганда вееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още