IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от пазара на суровини през тази година?

Да видим какво се случи при суровините през изминалата година и какво ни очаква през следващите години

09:22 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Силното представяне на пазара на суровини през 2019 г. може да е сериозна предпоставка за подобно представяне и през новата 2020, както и през следващите години. Но да видим какво се случи при суровините през изминалата година и какво ни очаква през следващите години.

Бенчамркът, съставен от 29 различни суровини, се повиши с 10,98% през 2019 година. Всички сектори при суровините отбелязаха двуцифрен растеж през изминалата година, а нашумелият паладий се оформи като лидер с поскъпване от 60%. Цената на фючърсните контракти на американския суров петрол нарасна с 34% на годишна база. Стойността на никела се увеличи с 31%, докато кафето поскъпна с 27%.

“Суровините са глобални активи. Физическите лица и компаниите употребяват суровини всеки ден. Посоката на най-малкото съпротивление на цената на този клас активи има широки последствия за хората по целия свят, както и пазарите при всички останали класове активи”, сподели известният анализатор на суровини Андрю Хехт, от популярната  платформа Seeking Alpha.

Хехт заяви, че следи шест сектора от суровините, които се търгуват на фючърсни и форуърдни борси в САЩ. Споменатите по-горе суровини са лидерите във всеки един от тези 6 сектора и са представителна извадка общия размер на поскъпването.

Какво движи пазарите на суровини?

Ако се базираме на фундаменталния анализ, трябва да вярваме, че търсенето и предлагането са най-важните фактори, когато става въпрос за посоката с най-малко съпротивление на цените на суровините във времето. За повечето суровини доставките имат най-съществено значение върху цените в краткосрочен план.

Климатът и болестите по реколтата може да причиняват някои резки покачвания на цените на земеделските суровини. Междувременно, ако погледнем към петролния пазар през първите две седмици на 2020 г., ситуациите в Близкия изток, които имат потенциал да застрашат доставките, може да имат моментални и драматични ефекти върху цената.

Енргийни суровини

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още