IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инж. Христо Гилищаров: FANUC е част от индустриалната революция

Изкуственият интелект и неговото масово използване в индустриалното оборудване най-вероятно би предизвикало следващата индустриална „революция"

10:42 | 06.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Гилищаров, управител на FANUC България. Източник: FANUC</p>

Христо Гилищаров, управител на FANUC България. Източник: FANUC

Инж. Христо Гилищаров е отговорен за регионалното бизнес развитие на ФАНУК България EOOД, включващо Гърция, Кипър, С. Македония и Албания, с център в България. FANUC е фокусирана върху развитието на индустриалната роботизация и автоматизация за различни индустрии в световен мащаб.

Основна негова цел e повишаване конкурентоспособността на производствата в региона чрез разработване на решения за роботизация и автоматизация, съобразени с изискванията на конкретните индустрии в отделите държави.

Разговаряме с него по повод участието му на събитието Tech of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

Инж. Гилищаров, тази година FANUC подкрепя технологичното събитие на Investor.bg - Tech of Tomorrow. Защо за Вас е важно дискутирането по технологични теми в днешно време?

Технологиите са основата на икономическото развитие. Те са един основните инструменти, чрез които бизнесът запазва конкурентноспособността си и повишава своята ефективност. Всяка една дискусия на тази тема би могла да ни помогне да определим коя е следващата стъпка, за да се превърнем в технологично развита икономика. Степента на автоматизация и роботизация е от ключово значение при производството на продукти с висока добавена стойност в една такава икономика.

Коя технология мислите, че ще предизвика следващата "революция"?

Изкуственият интелект и неговото масово използване в индустриалното оборудване най-вероятно би предизвикало следващата индустриална „революция“. Целта е самообучаващите се индустриални системи с висока степен на самостоятелност при взимането на решенията да заместват хората при извършването на монотонни операции с най-различна сложност. Добър пример за това е съществуващата и сега възможност индустриалните роботи да оптимизират своето движение, което води до увеличаване на броя цикли за определено време и в резултат - повишена ефективност.

Кои са индустриите на бъдещето?

Вярвам, че индустриите на бъдещето са тези, които ще могат да отговорят на въпроса "как" произвеждат, а не толкова "какво" произвеждат. Индустрии, които ще бъдат атрактивни за работещите в тях, и които са щадящи за околната среда. Които ще бъдат все "по-прозрачни" откъм начина на производство, въздействието им върху околната среда и енергийната им ефективност, а тази "прозрачност" няма как да бъде постигната без необходимата автоматизация и роботизация.

Каква е ролята на FANUC в това технологично бъдеще?

FANUC е един от световните лидери в разработването и производството на индустриални роботи и решения за автоматизация за различни индустрии. За всяка една от продуктовите групи на FANUC отговорят 10 развойни лаборатории.

Ние обръщаме изключително внимание на всички препоръки и изисквания от страна на нашите клиенти при разработването на следващото поколение наши продукти. Тази двустранна комуникация дава възможност продуктите на FANUC да имат функционалността, която максимално да отразява специфичните нужди на различните индустрии към настоящия момент, а и към бъдещето под формата на различни иновации.

Една от най-новите разработки на FANUC във връзка с Industry 4.0 е облачно базираната отворена платформа FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive System), която е предназначена за анализ и самообучение на машини и роботи в производствени условия. Платформата позволява събирането и анализирането на всички данни от всички машини и съоръжения в едно производство, като по този начин позволява да се взимат много по-бързи решения за повишаване на производствената ефективност.

Тази година Investor.bg празнува 20-годишен юбилей. Какво Ви дава най-голямата българска икономическа медия?

Честит юбилей! Investor.bg  с право се утвърди като медия, която дава навременен достъп до най-актуалната икономическа информация. Вашите професионални анализи и коментари много често са отправна точка за взимане на решения.

Tech of Tomorrow е технологичното събитие, което Investor.bg традиционно организира и тази година. Индустриалната автоматизация и роботизация е основната тема на първото издание на събитието, което ще се проведе на 07.04. Повече информация за изданието, както и за останалите две на 14.04 и 21.04, може да бъде намерена на сайта на дигиталната стрийминг платформа за събития, която Investor Media Group стартира тази година - Investor Media Pro. Събитието може да бъде гледано на живо на дигиталната платформа или на investor.bg/live.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още