IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM продаде Watson Health за над 1 млрд. долара

Купувач е инвестиционната компания Francisco Partners

09:23 | 24.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Matthias Balk/picture alliance via Getty Images</em></p>

Снимка: Matthias Balk/picture alliance via Getty Images

Американският технологичен ветеран International Business Machines Corp. (IBM) продава активите за данни и анализи от своя бизнес Watson Health на инвестиционната компания Francisco Partners, съобщиха двете компании.

Сделката е най-новата стъпка на IBM за пренасочване на основния ѝ бизнес към облачните услуги. През миналата година Wall Street Journal съобщи, че IBM проучва възможността за продажба на бизнеса си с анализи в областта на здравеопазването като начин за оптимизиране на дейността на компютърния гигант и за фокусиране върху компютърните услуги, предоставяни чрез интернет. Бизнесът Watson Health използва изкуствен интелект за анализ на диагностични тестове и други здравни данни и за управление на грижите за болните.

IBM имаше големи амбиции за това изкуственият ѝ интелект Watson да помогне в медицинските изследвания и да подобри лечението на пациентите, но технологията не оправда първоначалните надежди. През последните години партньорите и клиентите се оттеглиха от проектите, които бяха изградени на базата на технологията Watson, въпреки че IBM похарчи милиарди долари за придобивания, за да укрепи бизнеса.

„IBM пое риска да се превърне в пионер в сложната индустрия на здравеопазването, но успя да постигне само ограничен успех", заяви анализаторът на UBS Дейвид Вогт в бележка от петък, цитиран от WSJ. Той добави, че трансакцията на Francisco вероятно няма да има голямо финансово въздействие за IBM поради ограничения успех на звеното.

Според Bloomberg стойността на продаваните активи, които включват обширни и широкообхватни набори от данни и продукти, както и софтуер за изображения, е над 1 милиард долара. IBM потвърди по-ранна статия на Bloomberg за продажбата в изявление в петък, без да разкрива цената.

Сделката „е ясна следваща стъпка, тъй като IBM става още по-фокусирана върху нашата стратегия за хибриден облак и изкуствен интелект, базирана на платформи", заяви Том Розамилия, старши вицепрезидент на IBM Software. „IBM остава ангажирана с Watson, по-широкия ни бизнес с изкуствен интелект, както и с клиентите и партньорите, които подкрепяме в областта на информационните технологии в здравеопазването”.

IBM стартира Watson Health през 2015 г. с цел да използва основната си платформа за изкуствен интелект, за да помогне на доставчиците на здравни услуги да анализират огромни количества данни и в крайна сметка да направи революция в лечението на рак. Много от амбициите на компанията обаче не се оправдаха и някои клиенти се оплакаха, че продуктите ѝ не отговарят на очакванията.

Дори след като похарчи около 4 млрд. долара за придобивания, за да подкрепи инициативата, Watson не постигна този напредък, който IBM първоначално предвиждаше, и звеното не беше печелившо. През миналата година Wall Street Journal съобщи, че звеното е генерирало около 1 млрд. долара годишни приходи.

Решението за продажбата на бизнеса се разглеждаше през 2021 г. и като начин да се помогне на новоназначения по онова главен изпълнителен директор Арвинд Кришна да се съсредоточи върху по-бързо развиващите се операции в областта на изчислителните облаци.

IBM излиза от звеното за здравеопазване в момент, когато конкурентите ѝ в областта на изчислителните облаци удвояват усилията си в сектора. През април Microsoft Corp. придоби пионера в областта на разпознаването на реч Nuance Communications Inc. за 19,6 млрд. долара в опит да подобри цифровото водене на документация в болниците. Междувременно през декември Oracle Corp. заяви, че ще похарчи 28 млрд. долара, за да купи доставчика на системи за медицински записи Cerner Corp.

Първоначално IBM нае Morgan Stanley, за да проучи възможността за продажба на звеното в началото на 2021 г., но този процес приключи без сделка. В края на миналата година компанията възобнови усилията за продажба, като привлече Bank of America Corp., за да ѝ помогне да проучи възможността за продажба на същия актив, но без някои сегменти, включително бизнеса с правителствени услуги, който IBM реши да запази. Говорителка на Morgan Stanley отказва коментар по темата пред Bloomberg.

Очаква се сделката да приключи през втората половина на тази година, заявиха от IBM. Сегашният управленски екип ще продължи да изпълнява сходни функции в новата независима компания, обслужвайки съществуващите клиенти в областта на естествените науки, правителствения сектор на здравеопазването и услугите за хора и др. Акциите на IBM приключиха търговията в петък в Ню Йорк с понижение от 1,1% до 129,35 долара. Те са поскъпнали с около 5% през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още