IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година и половина по-късно - как се справя Катар с икономическото ембарго?

Малката, но богата страна диверсифицира своята икономика, въпреки че това дори не ѝ се налага

21:30 | 14.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Катар се справя доста успешно с блокадата, наложена му от негови съседи начело със Саудитска Арабия. Малката, но богата страна диверсифицира своята икономика, въпреки че това дори не ѝ се налага заради огромното газово и петролно богатство, коментира Мат Смит от ВВС.

Когато четири съседки на Катар наложиха на страната икономическо и дипломатическо ембарго през юни 2017 година, експерт каза, че страната се е изправила пред два големи проблема.

"Катарците трябваше да се сражават на два фронта", заяви Майкъл Стивънс, изследовател на Близкия изток от базирания в Лондон Royal United Services Institute.

"Единият бе да убедят световното обществено мнение, че не са онези страшни подобия на Бин Ладен, които подкрепят тероризма. А другият - да докажат, че икономиката им е силна, че (Катар) е добро място за инвестиране и че ще създадат условия, които ще улеснят просперитета на преките чуждестранни инвестиции".

Ембаргото бе въведено от четири страни - Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства - които обвиниха богатия на газ Катар, че подкрепя тероризма - твърдение, което той твърдо отрича, припомня БТА.

Те освен това отправиха 13 искания, включително за прекратяване на икономическото сътрудничество с Иран и затваряне на телевизия Ал Джазира. Катар отказа да изпълни което и да било от тези условия и сега, 19 месеца по-късно, блокадата продължава.

Докато въпросът дали Катар поддържа тероризма вече не е във водещите новини, изместен от неволите на Саудитска Арабия след убийството саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, Катар все още работи здраво, за да покаже, че икономиката му е отворена за бизнес.

И така, до каква степен успява да се справи страната с икономическия бойкот?

Преди блокадата до 60% от катарския внос, особено снабдяването с храни, влизаше през държавите, които сега бойкотират емирството. Затова правителството трябваше да действа бързо, за да осигури алтернативни пътища за доставките през Турция и Иран.

Страната предприе и енергични мерки за увеличаване на вътрешното производство, като дори внесе десетки хиляди крави, за да си гарантира снабдяването с мляко.

"Катар успява да се справи доста добре", каза бивш икономически съветник на властите, който пожела анонимност.
Той обаче се чуди дали нямаше да бъде по-лесно и по-добре за Катар - най-големия износител на втечнен природен газ в света - да използва огромното си богатство, за да купи дялове в западни хранителни компании и така да гарантира по-стабилно снабдяването си в по-дългосрочен план.

Акбер Хан, високопоставен директор в катарския инвестиционен фонд "Ар Раян", заяви, че правителството "е свършило далеч по-добра работа при преодоляването на тази извънредна криза, отколкото повечето хора са очаквали".

Той добави: "Това, което е важно и е голяма тяхна заслуга, (катарските власти) направиха така, че животът на (местните) жители на практика да не се промени. Блокадата се отрази на настроението, но не и нашата способност да правим бизнес".

Последна актуализация: 12:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още