IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Няма да допуснем разпродаване на икономиката ни

Страната ще защити местните компании от придобиването им от чуждестранни конкуренти на безценица

23:08 | 20.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще защити местните компании от придобиването им от чуждестранни фирми, след като оценките на компаниите в най-голямата икономика в Европа бяха засегнати от пандемията от коронавирус, съобщиха двама водещи политици, цитирани от Ройтерс.

Министрите вече са обещали ликвидна подкрепа за бизнеса и са въвели мерки за улесняване на намаляването на работните часове вместо съкращаване на служители. Кабинетът трябва да вземе решение за допълнителни мерки за подкрепа в понеделник.

Германският индекс на сините чипове DAX, в който влизат 30-те най-големи корпорации в страната, листнати на борсата, потъна с над една трета през последния месец, след като пандемията от коронавирус почти блокира повечето икономики.

Това засили риска чуждестранни компании да разграбят конкуренти с отстъпка.

„Ще предотвратим разпродажба на германската икономика и притеснения за индустрията. Не може да има никакви табута. Временна и ограничена държавна подкрепа, както и участие и придобиване трябва да бъдат възможни“, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер.

Автомобилните компании са сред най-тежко пострадалите, като книжата на Daimler, Continental и Volkswagen са поевтинели с между 44% и 48% през последните четири седмици.

Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер, където се намират централите на компании като Siemens и BMW, заяви, че всички правни варианти трябва да бъдат проучени, за да се блокират потенциални оферти за германски компании.

„Ако по-голямата част от икономиката на Бавария и Германия се окаже в чужди ръце, когато тази криза свърши…, тогава това не е само здравна криза, а дълбока промяна на глобалния икономически ред“, посочи той. „Трябва да сме готови за това“, допълни Зьодер.

Извънредно финансиране

Германското списание Spiegel съобщи днес, че Берлин обмисля създаването на фонд на стойност половин трилион евро в подкрепа на компании със затруднения в плащанията заради кризата с коронавируса. Средствата ще могат да се използват за гарантиране на задължения или дори за инжектиране на капитал там, където е необходимо.

Планът е един от многото, които държавните ръководители обсъждат при създаването на спасителен пакет за предотвратяване на рухването на икономиката, казва официален представител пред Ройтерс.

Единият от вариантите е фонд „Солидарност“ на стойност 43-54 млрд. долара за самонаети лица и компании с по-малко от десетима служители, който може да им помогне за закупуването на материали и плащане на наеми. Подробностите по програмата трябва да бъдат уточнени през уикенда.

Фондът на стойност около 500 млрд. евро, за който първо Spiegel съобщи, е базиран на модела на Специалния фонд за пазарна стабилизация на стойност 480 млрд. долара, който правителството създаде в подкрепа на банките по време на финансовата криза.

Правителството е готово да съживи този фонд, ако банките се натъкнат на затруднения, пише Spiegel. Министерството на финансите обсъжда програми за директна подкрепа на стойност около 180 млрд. евро, уточнява изданието и допълва, че сумата може да нарасне до 700 млрд. евро

Авиокомпанията Lufthansa, която беше особено тежко засегната, съобщи в четвъртък, че ще поиска държавна помощ, ако кризата продължи по-дълго и допълни, че все още няма нужда от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още