IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Банковият съюз е ключът към решение на проблема с влошените активи

Изграждането на банковия съюз е ключово за съюза на капиталовите пазари, но и за бъдещата обща европейска фискална политика, посочи Борис Петров

19:52 | 05.07.22 г.
Финансист: Банковият съюз е ключът към решение на проблема с влошените активи

„Моето усещане е, че текущият дебат ще бъде по-спокоен и ще намери бързи решения. Няма да има противопоставяния, както при ерата на Волфганг Шойбле. В тези дебати аргументите са наредени, нужно е единствено политическо решение и компромис между северните и южните държави", посочи той.

Петров напомни, че министърът на финансите на Германия е от либералната партия и има консервативни възгледи, но в коалицията има силно проевропейски ориентирани партии и те ще се стремят да дадат сигурност на Европейския фонд за преструктуриране и на Европейската схема за гарантиране на депозитите.

„Разпределението на риска между отделните държави на еврозоната често създаваше напрежение. Сега въпросът е наболял заради спреда между германския и италианския дълг и усложняващата се икономическа обстановка около енергийните ресурси, която може да доведе до каскада от фалити. Засега еврогрупата не е постигнала финална договорка за завършване на банковия съюз, като схемата за гарантиране на депозитите остава основната ябълка на раздора“, коментира финансистът.

Въпреки това Петров е оптимист и смята, че рано или късно ще се стигне до компромис. Той дава за пример споразумението за издаване на общи европейски облигации около кризата с пандемията от Covid-19.

„Аз считам, че банковият съюз е решението на проблемите, свързани с влошаването на активите. Банковият съюз е ключов не само за съюза на капиталовите пазари, но и за бъдещата обща европейска фискална политика и общо министерство или дирекция, която да провежда управлението на общите приходи и разходи. Стъпка по стъпка ЕС върви към фискална интеграция, която се развива на етапи“, убеден е финансистът.

Какво следва след като Еврогрупата размрази банковия съюз? Как ще изглежда антифрагментационната политика на ЕЦБ?  Ще затегни ли ЕЦБ паричната си политика заради инфлацията? Какви рискове крие повишаването на лихвите?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още