IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическите модели дават положителен тласък на Renault

Въпреки че приходите на концерна се свиват с 8,2% до 10,37 млрд. евро, те успяват на надминат средната прогноза на анализаторите за 9,96 млрд. евро

12:03 | 23.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Френският автомобилен концерн Renault SA отчете приходи за третото тримесечие, които надминават пазарните прогнози, отчасти заради скока в продажбите на своя популярен електрически модел, който според компания ще ѝ позволи да спазва европейските правила за емисиите на парникови газове, съобщава Bloomberg.

Въпреки че приходите на концерна се свиват с 8,2% до 10,37 млрд. евро в период, все още белязан от пандемията, те успяват на надминат прогнозата на анализаторите за приходи от 9,96 млрд. евро.

Продажбите на Renault на леки автомобили и камиони през тримесечието намаляват, докато тези на електрическия автомобил Zoe се увеличават.

Световната здравна криза допринася за натиска върху автомобилния производител, който страда от свръхкапацитет в своите заводи и проблеми с японския си партньур от алианса Nissan Motor Co. 

Renault изтегли 3 млрд. евро от държавния заем, предоставен от Франция, но се опитва да успокои инвеститорите чрез прогноза за положителен оперативен свободен паричен поток за автомобилните операции на компанията през втората половина на годината.

„Това трето тримесечие подчертава промяната в нашата търговска политика, която сега се фокусира върху рентабилността, а не върху количествата“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Лука де Мео.

Увеличаване на поръчките

Увеличението на продажбите е в съответствие с по-добрите от очакваните резултати от компании като BMW AG, Daimler AG и Volvo Group, както и заради първото за тази година нарастване на общите европейски регистрации на нови автомобили през септември.

Броят на поръчките за нови автомобили Renault е с 60% по-голям в края на миналия месец, а запасите намаляват с около една пета в сравнение с миналата година, изтъкват от Renault. В края на септември компанията притежава 15,2 млрд. евро ликвидни резерви, включително кредитна линия за 5 милиарда евро, подкрепена от правителството.

Въпреки че Renault не отчита финансовите си данни на тримесечна база, производителят регистрира рекордна загуба за първото полугодие, дължаща се на обезценки и разходите за преструктуриране в Nissan. Партньорите в алианса, който включва и Mitsubishi Motors Corp., са предприели планове за намаляване на разходите и работните места в опит да подобрят ефективността на своите операции.

Ди Мео обеща да представи стратегически план през януари и да преработи продуктовото портфолио на компанията. През последните месеци той сигнализира, че може да бъде разширена гамата от електрически превозни средства и възприемане на нов фокус към марките Alpine, Dacia и Renault.

Френско-японският автомобилен съюз се опитва да преодолее щетите, нанесени от ареста през ноември 2018 г. на Карлос Гон, който беше председател на трите компании. Партньорството трябваше да създаде глобален играч, който да се конкурира с Volkswagen AG и Toyota Motor Corp., но агресивната му стратегия, фиксирана върху нарастването на обема, се оказа погрешна, когато продажбите на автомобили започнаха да намаляват.

Renault обяви план за премахване на около 14 600 работни места в целия свят и за намаляване на производствения капацитет с почти една пета в опит да свие разходите с повече от 2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още