IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за заетостта в САЩ върна оптимизма на европейските борси

От друга страна през май доверието на потребителите във Великобритания е спаднало до най-ниското си ниво от световната финансова криза

19:37 | 05.06.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борси затвориха сесията в петък на зелена територия, след като най-новият доклад за заетостта в САЩ разкри, че показателят се е увеличил с бързи темпове през май - с 2,5 милиона души, информира CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 2,48% до 375,32 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 добави 2,25% и достигна ниво от 6 484,3 пункта. Френският CAC 40 нарасна с 3,71% до ниво от 5 197,79 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 3,36% до 12 847,68 пункта.

Докладът за работните места в САЩ извън сектора на селското стопанство, публикуван в петък следобед, повиши оптимизма на инвеститорите, след като разкри, че коефициентът на безработица в страната е спаднал до 13,3% през май.

Инвеститорите също насочват вниманието си към напредъка в разработването на ваксина срещу Covid-19 на фона на рестартирането на икономиките след месеци на блокади, наложени заради пандемията. Британският производител на лекарства AstraZeneca удвои производствените си възможности за потенциална ваксина до 2 милиарда дози, като разпространението й се очаква да започне тази есен.

Проучване от петък показа, че доверието на потребителите във Великобритания в края на май е спаднало до най-ниското ниво от световната финансова криза насам, докато продажбите на дребно са се понижили с 18% през месеца.

Германските индустриални поръчки са спаднали с 25,8% през май, показват данните, публикувани в петък сутринта.

Британската компания за аутсорсинг на бизнес процеси Capita беше най-големият печеливш в петък, след като акциите й поскъпнаха с над 20%. Книжата на круизния оператор Carnival се търгуваха с 18% по-високо.

Акциите на  италианската компания за биотехнологии DiaSorin поевтиняха с близо 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още