IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 0,13% стигна доходността при продажба на петгодишни ДЦК за 200 млн. лева

При засилен инвеститорски интерес най-голямо количество ценни книжа на аукциона придобиха банките, следвани от пенсионни фондове и застрахователни дружества

20:01 | 06.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите преотвори емисия петгодишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирана в лева, пусната в обращение на 15 януари 2020 г., с падеж 15 януари 2025 г., съобщи финансовото ведомство.

На проведения аукцион от Българската народна банка бяха пласирани успешно ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена доходност в размер на 0,13%.

Общият размер на подадените поръчки достигна 358,3 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,79. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 98,89 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,24%, пише на сайта на централната банка. В аукциона участваха девет първични дилъри на ДЦК.

От БНБ припомнят, че лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 89%, следвани от пенсионни фондове – 5,5 % и застрахователните дружества с 5,5 %.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че това е петият търг за продажба на лихвоносни съкровищни облигации от началото на годината. Интересът към тази емисия може да послужи като индикатор за инвеститорското настроение.

С това пласиране на ДЦК държавата увеличава вътрешния си нов дълг за общо 1 млрд. лева. Държавният дълг за годината може да достигне 2 млрд. и 200 млн. лева, както бе записано в бюджета, като не се изключва и емитиране на държавни облигации на външните пазари.

При предишните аукциони бяха постигнати рекордно ниски доходности и при пет-, и при десетгодишните книжа, но това се случи преди разпространението на коронавируса в Европа. Сега обаче икономическите очаквания са за рецесия в еврозоната и България, а мерките на правителствата за справяне с пандемията правят държавните финанси неустойчиви.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още