IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефектите на изолацията: датската икономика може да се свие с до 6% през 2020

Второто тримесечие вероятно ще бъде най-мрачната глава от икономическата история на Дания, прогнозира финансовият министър Николай Вамен

22:58 | 09.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Една от първите държави в Европа, която планира завръщане към нормалното състояние от причинените от Covid-19 извънредни мерки, сега изчисли икономическата цена на продължителната изолация спрямо ранното възобновяване на дейността.

След като на практика затвори Дания преди месец - по-рано от повечето европейски държави, премиерът Мете Фредериксен наскоро прие планове за възстановяване на части от икономиката през следващата седмица. В четвъртък финансовото министерство на страната предостави някои данни, с които да покаже какво може да означава това.

И така - икономиката на Дания може да се свие с от 3 до 6 процента тази година, тъй като бизнесът търпи последиците от ограничителните мерки заради коронавируса, съобщи днес министърът на финансите Николай Вамен, цитиран от Bloomberg. „Свидетели сме на тежък удар за датската икономика", коментира Вамен на брифинг.

Второто тримесечие вероятно ще бъде най-мрачната глава от икономическата история на Дания, допълва той.

През миналата седмица датската централна банка прогнозира свиване на икономиката с между три и 10 процента в зависимост от продължителността и силата на кризата, като основният сценарий е за свиване с пет процента.

В четвъртък Вамен каза, че правителството е предложило заеми на стойност до 35 млрд. датски крони (5,1 милиарда долара) на малките и средни предприятия.  Кредитите са в допълнение към вече обявените мерки в подкрепа на бизнеса на стойност 287 млрд. крони, включително преки помощи, които ще струват на държавата над 60 млрд. крони.

Дания беше една от първите европейски държави, които отговориха на пандемията на Covid-19 чрез затваряне на училища, ресторанти и кафенета като част от изискванията за социално дистанциране.  Фредериксен заяви в понеделник, че ранният отговор на страната е ключът към сравнително стабилната честота и дял на заразяване. В резултат на това правителството прецени, че е безопасно много училища да отворят отново през следващата седмица и започна разговори с бизнес лидерите как най-добре да се възобнови нормалният работен процес.

Страната отчете 218 смъртни случая, свързани с коронавируса, а от изминалата седмица броят на хоспитализираните с Covid-19 намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още