IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Член на Фед: Неуспехът в справянето с Covid-19 вреди на възстановяването

Централният банкер изрази притеснение, че нарастващият брой на временните съкращения може да се превърне в трайни загуби на работни места

21:30 | 12.08.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен. Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен. Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на клона на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен предложи мрачни перспективи за американската икономика, като подчерта, че възстановяването зависи от контрола на коронавируса и че много щати се провалят в тази мисия.

„Ограничените или непоследователни усилия на щатите да контролират вируса въз основа на насоките за общественото здравеопазване не само излагат на гражданите излишен риск от тежко заболяване и възможна смърт, но също така вероятно ще удължат икономическия спад“, казва Розенгрен, цитиран от Bloomberg.

Розенгрен заяви, че появата на вируса е довела до забавяне, измерено чрез високочестотни икономически данни. Това забавяне, според него, вероятно ще продължи. Централният банкер изрази притеснение, че нарастващият брой на временните съкращения може да се превърне в трайни загуби на работни места, въпреки значителната намеса на фискалната и паричната политика.

Смъртните случаи, причинени от Covid-19, надхвърлят 164 000 към 12-и август, като потвърдените случаи са нараснали с 4,1% през последната седмица, сочат данни, събрани от университета „Джонс Хопкинс“ и Bloomberg News. Пазарът на труда в САЩ продължи да се подобрява през юли, като работодателите добавиха 1,76 милиона работни места, но Розенгрен посочи нови данни за потребителската активност, показващи, че разходите на дребно отново спадат в райони, където вирусът се разпространява най-бързо.

Програмата „Main Street“

Розенгрен също защити т.нар. програма на Фед Main Street - набор от спешни средства, управлявани от Фед Бостън. Създадена с цел да предостави 600 милиарда долара заеми на малки и средни компании, които изпитват трудности заради от пандемията, програмата бе критикувана заради бавното й усвояване и бюрокрацията.

 „Някои изглеждат нетърпеливи да предположат, че скромната първоначална дейност на програмата на Main Street е доказателство за провал. Напълно не съм съгласен“, каза Роунгрен и добави: „Тъй като кредитополучателите и банките са се запознали по-добре с програмата, наблюдаваме постоянно увеличаване на банките, които предоставят заеми през нашия портал“.

Той каза, че над 856 милиона долара в заеми са „активни в портала“ и добави, че ако спадът се задълбочи програмата ще придобие още по-голяма важност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още