IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки инвеститор ще спасява американските гиганти Macy's и Foot Locker

Даниел Кретински придоби дялове от изпитващите затруднения вериги за търговия на дребно

21:29 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg</em></p>

Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

В САЩ продажбите потъват, фалитите растат, а безработицата достигна безпрецедентни нива. Потребителите бяха залепени за дивана, гледайки Netflix или взаимодействайки чрез Zoom, а търговците на дребно понесоха особено тежък удар. Но макар коронавирусната пандемия да опустошава американските молове и търговски улици, милиардер от Прага съзира нещо в отломките – изгодни сделки, пише Bloomberg.

На 11 май компанията за частни капиталови инвестиции Vesa Equity Investment, контролирана от 44-годишния инвеститор Даниел Кретински, който е слабо известен извън финансовите кръгове, обяви, че е придобила дял от 5% в Macy’s – изпитващата затруднения верига универсални магазини, чиито книжа се разделиха с над половината от стойността си тази година. След това, на 18 май, Vesa съобщи, че е купила 6% от веригата магазини за маратонки Foot Locker Inc., чиито книжа са поевтинели с една четвърт.

В документи, подадени пред Комисията по ценните книжа и борсите, Vesa съобщи, че планира да „започне конструктивни разговори“ с Macy’s. Докато анализатори се питат какво може да последва от това, някои имат по-фундаментален въпрос – кой е този човек?

„Трябваше да го проуча. Никога не бях чувал за него“, казва Дейвид Шварц, анализатор в Morningstar, специализиран в търговските площи.

През последните години Кретински се превърна в противоречив финансист с интерес към индустрии, които други избягват, сглобявайки еклектичен портфейл от електроцентрали и супермаркети до медийни компании и дори приватизираната Royal Mail във Великобритания. Стратегията се отплаща – през последните три седмици нетното богатство на Кретински е нараснало със 100 млн. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Кретински може да изглежда като хладнокръвен капиталист, който не се страхува да отправи предизвикателство към бордовете на директорите на компаниите в портфейла си и да инвестира в не особено модерни активи като въглищата. Но той също така се определя като защитник на либерални ценности и независими дебати като собственик на чешки вестници и на френски медийни компании. Той притежава включително миноритарен дял в престижния парижки ежедневник Le Monde.

Кретински рядко говори публично и не дава много интервюта, за да обясни подхода си, което накара полско списание да го нарече „Чешкият сфинкс“. Кретински, който даде положителен резултат за коронавирус през март и работи от дома си през периода на възстановяването си от леката настинка, както я определи, е отказал коментар за статията на Bloomberg.

Макар че усещането му за стойност е помогнало на Кретински да натрупа богатство от 1,8 млрд. долара, той също така се натъкна на сътресения. Журналисти в Le Monde въстанаха срещу собствеността на магнат, който е забогатял от фосилни горива. А през 2019 г. бордът на директорите на германския търговец на дребно Metro отхвърли офертата му за придобиване на стойност 6,5 млрд. долара.

Вместо да нападне публично ръководството на Metro, както биха направили много акционери активисти, Кретински избра да изчака. Той увеличи дела си в германската компания до 29,9% и поиска място в борда на директорите, обещавайки да даде идеи за подобряване на рентабилността. Въпреки привидното търпение опонентите му не бива да подценяват амбицията на Кретински, казва Джоузеф Котрба, ръководител на офиса в Прага на счетоводната компания Deloitte.

„Той е мек, елегантен мъж и за разлика от много негови колеги е някак дружелюбен. Не бихте предположили, че е акула“, казва Котрба, чиято компания е помагала за бизнесите на Кретински.

Милиардерът започва през 1999 г. като адвокат в чешката частна банка J&T, където печели около 900 долара на месец. Десет години по-късно създава собствена компания, EPH, с подкрепата на партньори от J&T и чешкия милиардер Петер Келнер, като навлиза в енергийния сектор, пострадал от световната финансова криза.

В момент, когато Европейският съюз опитва да се отърве от фосилните горива, Кретински смята, че откъсването на региона от въглищата ще отнеме много време. Така че придоби газопроводи и електроцентрали, които горят въглища, включително лигнитни, особено замърсяващ вид гориво. Това се отплати, защото тези централи продължиха да работят. EPH насочи поглед и към възобновяемата енергия, логистиката и недвижимите имоти и днес включва 70 компании в близо десет страни в Европа и с активи, оценявани на 13,3 млрд. евро (14,6 млрд. долара).

„Искаме да спечелим пари в индустрии, които умират, защото смятаме, че те ще умрат много по-бавно, отколкото се твърди. Винаги е грешка да вървите с тълпата и да следвате тенденции“, заяви Кретински пред студенти в Прага през 2015 г.

До 2017 г. той вече беше решил да инвестира растящото си лично богатство извън енергийния сектор. Така че обедини усилията си с Патрик Ткач, президент на J&T Banka за създаването на Vesa, където Кретински има дял от 53%. Сега той определено не следва тълпата. След като гиганти като J.C. Penney Company и Neiman Marcus Group обявиха фалит този месец, анализатори твърдят, че универсалните магазини, които от дълго време са заплашвани от Amazon.com, трябва да направят преоценка, а търговските центрове са в упадък.

Още преди пандемията да принуди Macy’s да затвори 775-те си локации в средата на март, веригата не успяваше да излезе на печалба и започна план за затваряне на 125 магазина със слаби резултати и за увеличаване на дигиталните продажби. На 21 май най-голямата верига универсални магазини в САЩ с приходи от продажби на стойност 25 млрд. долара миналата година, съобщи пред инвеститорите, че очаква загуба от 1,1 млрд. долара през първото тримесечие. Foot Locker пострада също толкова тежко и на 22 май обяви загуба от 98 млн. долара през първото тримесечие спрямо нетна печалба от 172 млн. долара през същия период на 2019 г.

Сега, когато двете вериги започват да отварят обектите си, инвеститорите ще наблюдават как ще се възстанови бизнесът в ерата на социално дистанциране и безпокойство. „Какво трябва да направят магазините, за да накарат клиентите си да се чувстват удобно? Има толкова много въпроси, които трябва да получат отговор“, казва Сам Посър, анализатор в компанията Susquehanna Financial Group в Ню Йорк, който отразява търговията с дрехи.

Кретински отдавна опитва експанзия в САЩ и решението му да придобие дял от двете компании съответства на продължаващото му пренасочване от енергетиката към търговията на дребно. Наред с дела си в Metro той е вторият по големина акционер във френската верига супермаркети Casino Guichard-Perrachon с дял от 7%.

Но предвид несигурността около повторното отваряне на американската икономика дори хора, които познават Кретински отдавна, са изненадани от решението му.

„Доста е изненадващо, но съм сигурен, че има нещо повече от просто разширяване на портфейла“, коментира Микал Снобр, чешки инвеститор, който работел с Кретински в J&T. “Това може да е залог за някакъв бъдещ проект, както когато купи активи в Германия, в които никой не вярваше, но се оказаха страхотна инвестиция“, допълва той.

Във всеки случай сега Кретински е сред акционерите от топ пет в два от най-известните бранда в американската търговия на дребно. Foot Locker, с продавачите си, облечени като рефери с фланелки на райета, е ключов наемател в моловете от над 40 години. А парадът за Деня на благодарността на Macy’s с гигантските надуваеми герои от анимации, които преминават през Манхатън към основния й магазин на  Herald Square, е есенен ритуал от 1924 г. насам.

Поне в краткосрочен план моментът, който избра Кретински, изглежда добър. След като паднаха от скала в началото на март, акциите на двете компании се стабилизираха миналия месец. Чешкият милиардер залага, че най-лошото е отминало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още