IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на акциите от S&P 500 растат по-бързо от печалбите на компаниите в него

Според анализатори разминаването на темпа на прираст на печалбите с този на цените на акциите е сигнал, че бичият пазар навлиза в последната си фаза

14:05 | 31.08.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на акциите от S&P 500 растат по-бързо от печалбите на компаниите в него

Ръстът в цените на акциите на компаниите от индекса S&P 500 изпреварват растежа на печалбите с най-бързото темпо от 14 години насам. Продължителността на бичия пазар сега  превишава средната продължителност, която той отбеляза през 1946 г, когато президент бе Хари Труман, пише Bloomberg.

Според данни на Bloomberg показателят цена/печалба на акция (price to earnings, или P/E) нараства с 14% и се равнява на 16 пъти печалбите. За последно стойностите растяха с такава бързина, когато се спука технологичният балон през 90-те години, и точно преди индексът да отбележи спад от 49%. Скоростта на растежа, започнал през март 2009 г., сега надмина средния темп на растеж, наблюдаван през 1946 г.

След като се потопи през 2009 г., оттогава до днес S&P 500 се е покачил с цели 146%. По данни на Bloomberg периодът на растеж от 53 последователни месеца надхвърля с повече от 4 месеца средната продължителност на бичия пазар от 1946 г. насам.

Анализаторите с мечи настроения казват, че разминаването на темпа на прираст на печалбите с този на цените на акциите е сигнал, че бичият пазар навлиза в последната си фаза, давайки за пример занижените очаквания на Caterpillar и Danaher за следващите им тримесечни отчети и готовността на Федералния резерв на САЩ да намали паричните си стимули.

Оптимистите пък споделят, че многократното нарастване на цените на акциите е доказателството, че със светлите прогнози за икономиката индивидуалните инвеститори отново ще погледнат към акциите като финансов инструмент, в който да вложат средствата си. Историята ясно показва, че последните фази на покачване на цените на акциите свидетелстват за най-голямото натрупване на печалби.

Миналата седмица индексът S&P 500 прибави 0,5% към стойността си и достигна 1663,5 пункта, подкрепен от положителните данни за световното производство и американския трудов пазар. От началото на годината бенчмаркът расте със 17%, което е най-големия ръст, в сравнение със същите периоди от 1997 г. досега и на 2 август достигна исторически връх от 1709,67 пункта.

През 2010 г. общата печалба на компаниите, участващи в индекса S&P 500, се повиши с 37%. През 2011 г. нарасна с 19%, а през 2012 г. се понижи с 2,3%. Печалбите през първото тримесечие на тази година се увеличиха с 3,6%, а през второто – с 3,7%.

Последният път когато прирастът в цените на акциите изпревари този на печалбите, бе през 1999 г., когато общата пазарна капитализация на компаниите се повиши с 19% само за година, за да достигне 30 пъти обема на реализираните печалби, показват още данни на Bloomberg. Бичият пазар приключи още на следващата година, като S&P 500 изгуби 49% от стойността си в периода от март 2000 г. до октомври 2002 г., след пукането на дотком балона.

През 1987 г. цените на акциите се повишиха до такава степен, че до август същата година пазарната капитализация на компаниите се покачи с 43%, което е почти двойно в сравнение със скоростта на растеж само година по-рано. Този месец маркира и върха на петгодишния период на покачване на цените на акциите През декември 1987 г. обаче последва 34-процентен спад.

Още през май американските акции бяха подхлъзнати от речта на Бен Бернанке, когато той заяви, че до края на годината Фед може да намали обема на своята програма за изкупуване на активи. Индексът S&P 500 спадна с 5,8% от върха, регистриран в периода 21 май-24 юни. След това до 2 август отчете повишение от 8,7%, само за да се понижи с 2,7%.

„Темпът на прираст на печалбите на компаниите трябва да се повиши, за да изравни с този на цените на акциите, когато Фед започне да изтегля паричните си стимули“, смята анализаторът от BNP Paribas Investment Partners Йост ван Лейндерс.

Дори и индексът да е повишил своята стойност тази година, той остава под нивото, което имаше при предишния период на повишаване на цените на акциите. Средната стойност през бичия период след 1957 г. бе 17,4 пъти размера на оповестените печалби, което е около 10% от днешната стойност на показателя, показват изчисленията на Bloomberg. Възходът спря при 20,2 пъти размера на печалбите, което е 26% повече от предишните стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 10 години
благодаря за забележките, напълно основателни са и коригирахме неточноститепоздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Въдичката за големи риби е хвърлена и лакомите шрани вече дъвчат червейчето. не желаят да си научат урока, и това е. Алчността има да погубва още много тарикати а те, завалиите, и сами се натискат ли, натискат, натискат...Само да не ни отвее този път, бе последният бяхма на косъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
WS всъщност си е самодостатъчен. Той може да расте дори когато компаниите са затворили врати за винаги. Като че ли няма връзка изобщо с реалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
KostaBee
преди 10 години
Има статистика, че в момента ритейл инвеститорите са вкарали най- много в СнП от 2008 насам. Това говори, че скоро ще изгубят всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още