IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bundesbank: Германската инфлация ще е положителна през януари

Перспективата за възобновяващ се ръст на цените в Германия може да помогне за повишението им в целия регион, очакват анализатори

16:36 | 18.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в най-голямата европейска икономика вероятно ще бъде положителна този месец - за първи път от половин година насам, очакват от централната банка на страната Bundesbank.

След постепенното премахване на временното намаляване на данъка върху продажбите и въвеждането на схема за ценообразуване на емисиите, цената на много стоки и услуги в Германия вероятно ще се повиши на годишна база, посочва централната банка на страната в своя месечен доклад, публикуван от Bloomberg.

Инфлацията в Германия беше отрицателна през голяма част от 2020 г.

инфлация инфлация

Връщането към положителни темпове на инфлация ще отбележи забележима промяна в сравнение с последните пет месеца, когато индексът беше отрицателен. Това до голяма степен беше резултат от намаления на данъците, въведени за стимулиране на потреблението по време на пандемичната криза.

„Съществува обаче несигурност дали ефектите от променените данъчни ставки могат да бъдат отразени изцяло в ценовата статистика с оглед на продължаващото затваряне на бизнеса“, се казва в доклада, имайки предвид продължаващите мерки за блокиране на Германия.

Перспективата за възобновяваща се инфлация в Германия може да помогне за повишение на цените в целия регион, като осигури успокоение на служителите на Европейската централна банка, които многократно отпуснаха стимули в опит да подкрепят цените.

„2021 г. може да бъде първата година от много време насам, през която прогнозите за инфлация на самата ЕЦБ се оказват твърде ниски“, коментира Карстен Бжески, глобален ръководител на макрофинансирането в ING. „По-ниската инфлация, произтичаща от негативните базови ефекти от по-ниските цени на енергията, германското намаляване на ДДС и социалните ограничения, са готови да се превърнат в двигатели, като тласнат основната инфлация към 2%“, заяви той.

В своя доклад Bundesbank отбелязва също, че последните признаци на устойчивост в икономиката „дават основание да се надяваме, че ограниченията, които бяха удължени и затегнати в началото на новата година, няма да върнат икономическото възстановяване твърде назад“.

„Ако обаче броят на заразените не отслабне значително и настоящите ограничения върху икономическата активност продължат по-дълго или бъдат още по-строги, това може да доведе до забележим спад“, добавя банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още