IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски собственици на молове трябва да получат наеми за 3,1 млрд. долара днес

Възможно е те да получат по-малко от половината от дължимата сума

22:45 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британските купувачи бавно излизат от тримесечното принудително затваряне, но имат нов проблем за решаване – дължимия наем, пише Bloomberg.

Наемите за третото тримесечие за бизнес имотите в страната, които трябва да бъдат платени днес само от търговците на дребно, възлизат на около 2,5 млрд. паунда (3,1 млрд. долара), сочат данни на Британската имотна федерация. Макар че собствениците на търговски центрове в крайна сметка са събрали около половината от дължимия наем за второто тримесечие, заради ограниченията на правителството върху възможностите им да принуждават наемателите да си платят  те може да получат дори по-малко този път.

„Това не се е случвало никога досега и да се надяваме, че няма да се случи никога повече“, казва Дейвид Фокс, един от ръководителите на отдел „Търговски площи“ в консултантската компания Colliers International. “Очакването е, че събраните наеми през това тримесечие ще са малко по-малко“, допълва той.

Собствениците на търговски центрове и на магазини във Великобритания трябваше да се справят с намаляващи наеми и цени още преди коронавируса, тъй като търговците на дребно опитваха да свият разходите на фона на растящите заплати, данъци и конкуренция на онлайн търговията. Сега собствениците са изправени пред екзистенциална заплаха, тъй като търговци на дребно фалират и няма признаци, че нови оператори искат да заемат мястото им.

Intu Properties, която притежава девет от най-големите търговски центрове във Великобритания, се намира в несигурно положение. Компанията съобщи във вторник, че води ключови преговори с кредиторите, тъй като опитва да си осигури отстъпки по условията на дълга си, за да избегне изпадане в несъстоятелност. Тя е събрала около 40% от наемите, които й се дължат за второто тримесечие.

British Land, която притежава търговския център Meadowhall в Шефийлд, очаква събраните наеми в сряда да са поне толкова малко, колкото при предходния период, съобщава главният изпълнителен директор Крис Григ. Компанията може да понесе рязко намаляване на стойностите на имотите си и продължителен период на понижаване на събираемостта на наемите в магазините си благодарение на големия си портфейл от офиси, които са по-устойчиви на кризата, допълва той.

Под натиск

Същевременно правителството наложи временна забрана на принудителните извеждания, за да защити търговците на дребно, които не могат да плащат наема, и също така ограничи възможностите на собствениците да принуждават наемателите, които не плащат, да обявяват фалит. Но то не предостави същите извънредни мерки за подкрепа на собствениците на имоти, за да им помогне да обслужват лихвените си плащания, които дължат на кредиторите, а това означава, че много от тях сега са подложени на нарастващ натиск.

„Ако собствениците поемат още един огромен удар тази седмица, това ще ги подложи на много по-голям натиск, както и техните кредитори“, казва Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на British Property Federation. Макар че правителството е съсредоточено върху краткосрочните последици за работните места в търговията на дребно, то трябва също така да внимава за „дестабилизирането на финансирането на имотната екосистема, защото тя е тясно свързана със стабилността на икономиката като цяло“, допълва Лийч.

Тактиките за оцеляване са в разгара си. Повечето търговци на дребно предоговаряха наемите и условията по наемните договори, където можеха, по време на блокадата, като много от тях преминаха към плащане на месечен вместо на тримесечен наем. Много от тях настояват за наеми въз основа на оборота, при които плащаната от тях сума е свързана с продажбите на магазина, а в някои случаи искат отлагане на плащането на наем и намаляване на сервизната такса.

Pepco Group, собственик на веригата Poundland във Великобритания, съобщи вчера, че е предоговорила условията по наемните си договори за 76 магазина с намаляване на наемите „с повече от очакванията ни за 25%“. Модната верига New Look е отложила наемите си през март и оттогава води преговори със собствениците на имоти.

Associated British Foods, собственик на веригата евтини дрехи Primark Stores, се е въздържала през март да плати целия си наем за второто тримесечие за магазините си във Великобритания.

„Причината да сме толкова съсредоточени върху събирането на наемите е, че към момента това е най-добрият индикатор кои наематели ще оцелеят“, казва Роб Вирдий, анализатор в компанията за изследвания в областта на недвижимите имоти Green Street Advisors. „Мисля, че ще има много изпаднали в несъстоятелност наематели, фалити и много болка“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още