IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо ли е човечеството до минно дело на Луната?

Добиването на полезни изкопаеми и по-конкретно хелий-3 няма да започне по-скоро от близките десетилетия, посочи д-р Светослав Александров

22:58 | 16.07.20 г. 5
Близо ли е човечеството до минно дело на Луната?

„Идеята за добиване на полезни изкопаеми от Космоса не е нова и по-конкретно от Луната. Още Харисън Шмид, един от астронавтите, единственият учен, който се разхожда на повърхността на естествения спътник на Земята, предлага от Луната да се добива хелий-3 – изотоп на хелия, който притежава един неутрон и се счита, че може да бъде ядрено гориво на бъдещето", коментира ученият. 

Той обясни, че хелий-3 е изключително атрактивно гориво, защото за разлика от конвенционалните горива не е радиоактивен и с „него няма да има инциденти като Чернобил и Фукушима“.

"Хелият не е радиоактивен. Въпреки голямата му реклама има и повод за скептицизъм от страна на космически агенции. Дори хелий-3 да е перспективен, има сериозни проблеми в научно-технологичен и икономически план. Енергията в експерименталните термоядрени реактори е по-голяма от тази, която получаваме. Когато говорим за добив на полезни изкопаеми от реактори, такива реактори с хелий все още не съществуват на практика", посочи създателят и администратор на блога КОСМОС БГ.

Д-р Александров отбеляза, че все още не се знае какво количество хелий-3 има на Луната и дали неговото добиване е икономически изгодно. По думите му въпросът е по какъв начин добитите природни изкопаеми ще се транспортират до Земята и дали ще има възвращаемост от тази идея.

"Десетилетия, дори столетия биха могли да костват усилията за комерсиализиране на термоядрената енергия. Не сме стигнали до етапа на реалното ѝ практическо приложение", коментира д-р Александров и потвърди, че цената за изстрелване е висока, а ракетите са скъпи.За пример даде ракетите SpaceX, които струват 50 – 60 млн. долара.

Д-р Александров потвърди, че нашата страна има принос в изучаването на Космоса и напомни, че през миналата година израелците изстреляха космическия апарат „Берешит“, чиито камери са построени от фирма, основана от българи.

„Приносът ни за изучаване на Луната като количество не е голям, но все пак е сериозен“, заяви създателят и администратор на блога КОСМОС БГ. Той припомни, че българският прибор „Радон 7“ летя до Луната през 2008 г., за да измери космическата радиация.

Д-р Александров е на мнение, че двупосочен полет изисква огромно количество енергия и не е ясно дали ще има възвръщаемост на финансите.

"Радиацията не е непреодолим проблем - тя е от различен характер спрямо опасните гама лъчи. Опасни са периодичните слънчеви изригвания", заяви ученият, но каза, че има начин да се справим с тях. Той подчерта, че лунният прах представлява сериозна пречка както за приборите, така и за човешкото здраве, за чието отстраняване следва да се работи.

По темата за борбата за надмощие на лунната повърхност Александров обясни, че западните държави и САЩ са с предимство. Той добави, че междувременно японците ще построят мобилна изследователска база, която ще се придвижва до Луната. "Програма "Аполо" е плод на космическата надпревара, която позволява влагането на пари за изработката на технология за изпращане на хора и на свръхтежки ракети до Луната", уточни ученият.

Каква е конкурентната борба в Космоса? Ще бъдат ли затегнати регулациите за посещения на Луната? Защо четири десетилетия нямаше хора в мисиите до Луната? Какви проекти ще се реализират в близкото бъдеще? Какъв е приносът на новите технологии?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
лошото е , че американците са загубили картата за пътя към луната, както и чертежите на кораба ... някъде из студиото на Кубрик , Бог да го прости ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 3 години
"Програма "Аполо" е плод на космическата надпревара, която позволява влагането на пари за изработката на технология за изпращане на хора и на свръхтежки ракети до Луната", уточни ученият.---балъции, това интервю от 60-те ли е ? сегашната програма се казва Артемис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 3 години
да кажем има още десетина двайсе години до това.. поне! в космически мащаб е близо :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
tvlahovski
преди 3 години
2 минути и 37 секунди безвъзвратно изгубени в това "интервю" (за похарчения Интернет трафик, няма да споменавам). "Д-р" не каза нищо, само лалаше и за да затвърди нищото - "ще видим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Навремето Жул Верн предсказа доста неща свързани с техническото развитие. За съжаление никой не предсказва развитието на човечеството като цяло, но имам чувството, че по-бързо вървим към пропастта от колкото към Космоса.Алчността и профанизацията бързо ще сложат край на цивилизацията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още