IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без държавна подкрепа половината авиокомпании ще фалират до юни, твърди IATA

Нискотарифните авиокомпании биха могли да пострадат най-много, дори ако моделът им се запази в дългосрочен план, смята Александър дьо Жуниак

23:00 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Young-Sam Cho/Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Young-Sam Cho/Bloomberg L.P.

Александър дьо Жуниак, председателят на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), очаква дълбока и дълга криза в гражданската авиация.

„Авиокомпаниите ще загубят повече от половината от приходите си през тази година, без държавна подкрепа половината от авиокомпаниите вероятно ще фалират до юни", каза дьо Жуниак в интервю за германския Handelsblatt. В края на годината само 50 процента от приходите, генерирани през 2019 г., ще бъдат постигнати отново.

Дьо Жуниак смята, че правителствената помощ е неизбежна, но също така се страхува, че с нея може да се стигне и до изкривявания „Държавите, които осигуряват финансова сигурност на своите авиокомпании, ще имат по-стабилни компании“. Ето защо държавите трябва да продадат отново участията си в превозвачите възможно най-скоро.

"Не познавам авиопревозвач, който да не страда. Няма приходи от пътници - товарите са малко по-добре, но това представлява само десет до 15 процента от приходите. Само фирмите за чисти товари се справят добре", казва той.

"Заради кризата някои компании могат да фалират, тогава предложенията ще намалеят. Това може да доведе до по-малко конкуренция и по-високи цени. От друга страна, слабото търсене оказва натиск върху цените. Ще продължим да сме свидетели на настояване за намаляване на емисиите от въздушния трафик, правителствата ще поставят нови изисквания към авиокомпаниите, като например по-малко натоварване на капацитета. В резултат на това нискотарифните авиокомпании биха могли да пострадат най-много, дори ако моделът им се запази в дългосрочен план".

В края на май ръководителят на IATA очаква националните пазари да рестартират дейност, паневропейският бизнес ще бъде възстановен през третото тримесечие, а по-късно и мащабните трансконтинентални полети. Предпоставка за това е споразумение с правителствата за единен нов здравен протокол, за който IATA иска да постигне съгласие в следващите няколко дни.

След това летенето ще бъде значително различно: Предвидени са контролни точки на летищата, където могат да се провеждат бързи тестове за коронавирус. В самолета трябва да има маски и цялостна дезинфекция на всички повърхности, както и на ръчния багаж. Седалки обаче не трябва да остават свободни. Като цяло дьо Жуниак е оптимист: „Жаджата за летене няма да намалее“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още