Анализатор: Продължаването на проекта АЕЦ "Белене" е икономически необосновано

Това смята Мартин Владимиров, икономически анализатор в Центъра на изследване на демокрацията

Още по темата
Може ли ЕК да откаже лиценз за строителството на АЕЦ
09.07.2020
Коментари
1
 
1
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Загрижена съм за това, което се случва в България. Имам предвид енергийните проекти на правителството
Ядрената енергия е наречена чист източник на енергия, тъй като централите не отделят въглероден диоксид. Това е изопачена истина. Атомните централи може да не отделят въглероден диоксид по време на експлоатация, но големи количества въглероден диоксид се отделят при дейности, свързани със изграждането и експлоатацията на централите. Атомните централи използват уран като гориво. Процесът на добив на уран отделя големи количества въглероден диоксид в околната среда. Въглеродният диоксид също се отделя в околната среда при изграждането на нови атомни електроцентрали. И накрая, транспортирането на радиоактивни отпадъци също предизвиква емисии на въглероден диоксид. Съоръженията за ядрени изследвания, съоръженията за обогатяване на уран и урановите мини също са потенциално застрашени от атаки, които биха могли да причинят широко замърсяване с радиоактивни материали.
Както и досега, проблемът за отпадъците не е решен. Отпадъците от атомните централи могат да останат активни в продължение на стотици хиляди години. В момента голяма част от радиоактивните отпадъци от атомните централи се съхраняват в електроцентралата. Има няколко проблема със заравянето на радиоактивните отпадъци. Отпадъците ще бъдат транспортирани в големи камиони. В случай на авария радиоактивните отпадъци може да изтекат.. Понастоящем няма дългосрочни решения за съхранение на радиоактивни отпадъци и повечето се съхраняват във временни надземни съоръжения. В тези съоръжения липсва място за съхранение, така че ядрената индустрия се обръща към други видове съхранение, които са по-скъпи и потенциално по-малко безопасни.
Друг момент при експлоатацията на атомна централа, който е важен да се спомене е система за охлаждане на водата.Охлаждащите системи се използват за предпазване на атомните централи от прегряване. Има два основни екологични проблема, свързани със системите за охлаждане на атомните централи. Първо, охлаждащата система изтегля вода от океански или речен източник. Второ, след като водата се използва за охлаждане на електроцентралата, тя се връща в океана или реката. Водата, която се връща, е приблизително 25 градуса по-топла, отколкото първоначалната да не говорим за чистотата и . Представете си това как се отразява на флората и фауната.
Има голяма загриженост, че разработването на програми за ядрена енергия увеличава вероятността от злоупотреба и умишлено нанасяне на вреди. Тъй като ядреното гориво и технологиите стават глобално достъпни, рискът те да попаднат в погрешни ръце все повече присъстват. Важно е държавите с нива на корупция и нестабилност да бъдат обезсърчени да правят атомни централи.
Производство на енергия
444 атомни електроцентрали, които съществуват в момента, осигуряват около 11% от световната енергия Проучванията показват, че за да отговори на настоящите и бъдещите енергийни нужди, ядреният сектор ще трябва да мащабира до около 14 500 централи. Уранът, горивото за ядрените реактори, е енергоемък за мините, както и откриването на бъдещи находища вероятно ще бъде по-трудно. В резултат на това голяма част от създадената нетна енергия ще бъде компенсирана от енергийния ресурс, необходим за изграждане и извеждане от експлоатация на инсталации и за добив и преработка на уранова руда. Самият уран е един ограничен ресурс, който според търсенето като запас ще достигне за още около 30 до 60 години.
Всички съоръженията по начало се планират само за определен срок на живот и техническите апаратури в края на своя живот ще стават все по-податливи на смущения и инциденти. Независимо, че има мероприятия за сигурност, те никога не могат да бъдат напълно изключени. 100 %-ова бесзопасност технически е невъзможна. А последиците от един инцидент биха били катастрофални! Някои държави планират закриване на мощности, а някои смятат да закрият всичките си АЕЦ като Германия до 2022 г. Белгия до 2025 г. Швейцария до 2034 г.Европейските тестове за устойчивост откриха недостатъци в системите за сигурност на всичките 19 атомни електроцентрали във Франция, съобщава в. "Фигаро", позовавайки се на поверителен доклад на Европейската комисия.
Чернобилската катастрофа през 1986 г. в Украйна доведе до смъртта на много и имаше различни отрицателни последици за здравето на хиляди в Русия и Източна Европа. Мащабно цунами заобиколи механизмите за безопасност на няколко електроцентрали през 2011 г., причинявайки три ядрени срива в електроцентрала във Фукушима, Япония, което доведе до изпускането на радиоактивни материали в околността. И при двете бедствия стотици хиляди бяха преместени, милиони долари изразходвани и смъртта, свързана с радиация, се оценява и до днес. Ракът , като заболяване сред населението, живеещо в близост до Чернобил и Фукушима, особено сред децата, се повиши значително през годините след авариите .
Работниците в ядрената индустрия са изложени на по-високи от нормалните нива радиация. Атомните електроцентрали постоянно излъчват ниски нива на радиация в околната среда. Различни научни изследвания показват повишен процент на рак сред хората, които живеят в близост до атомни централи. Доказано е, че дългосрочното излагане на ниско ниво на радиация уврежда ДНК. Ниските нива на радиация причиняват вреди на цялата природа. Правят се още изследвания, за да се определи големината на ефектите, причинени от ниските нива на радиация в околната среда. Какво мисли обществото за опазване на това, което ни е останало?
Друго важно нещо е, че първоначалните капиталовложения, са много по-големи за ядренните централи. Цената за обновяване ще изисква още пари. Да се вземе предвид и допълнителни капиталовложения за сигурността и т. н.
Да не забравяме, че сега се стимулират инвестициите за по-чисти източници на енергия като вятър, слънчева енергия и геотермална енергия.
Нации без опит или по-малък в изграждането и поддържането на ядрени централи могат да решат да ги построят така или иначе. Винаги ще се намерят благоразположени инвеститори, които да ни убедят колко е важно да си построим АЕЦ и как ще печелим от нея.Чии интереси защитават? Други ще кажат колко е важно да продаваме електроенергия и как удобно ще се чувстваме от това....
Държавите с история в използването на ядрена енергия са научили значението на регулирането, надзора и инвестициите за безопасност... Д-р Питър Брадфорд, бивш член на Американската комисия за ядрено регулиране, пише: „Един свят, по-зависим от ядрената енергия, ще включва много централи в страни, които имат малък опит с ядрената енергия, нямат регулаторен опит в тази област и имат съмнителни записи за контрол на качеството, безопасността и корупцията. САЩ трябва да ръководи с примери и да насърчава бедните страни да инвестират в безопасни енергийни технологии, но това не се случва. Защо не се случва? Отговорете си сами.
Няма разногласия, че чистите източници на енергия са жизненоважни за околната среда. Несъгласието е в каква форма трябва да бъде чистата енергия. Привържениците на ядрената енергия твърдят, че тя е ефективен източник на енергия, който е лесен за изпълнение. Хората срещу ядрената енергия предлагат да се използват комбинирани методи на слънчева, вятърна и геотермална енергия. Слънчевата, вятърната и геотермалната енергия все още имат проблеми с околната среда, но такива, които не са толкова големи, колкото ядрените централи или централите за изгаряне на въглища.
В заключение, ядрените реактори, които сме платили може да приложим във все още работещата АЕЦ Козлодуй, а изграждащата се площадка за АЕЦ Белене да използваме за други по-разумни цели. Преди година руският президент направи предложение за АЕЦ и на други страни, но предложението му беше отхвърлено. Хората се интересуват от по-съвременни технологии за добив на енергия, мислят за по-важните неща в бъдеще.
Иска ми се освен професионално защитени мнения за строежа на АЕЦ Белене , да има повече далновидност в политическите решения, защото това, което оставяме на поколенията след нас трябва да е добро за бъдещето им. Да не се замазват очите на Българина, че с построяването на АЕЦ Белене ще му се оправи положението. Естествено, че ще има желаещи инвеститори за нова атомна централа в България. Те разбира се, искат договори за да си потърсят правата и парите. Как мислите, важни ли са за тях интересите на България? Други страни ще са заинтересовани да им продаваме електроенергия. Сигурно и те мислят за България...
Да съхраним здравето и природата си, да помним, че праотците ни са дали живота си, защото са искали да живеем по-добре. Да оставим на идните поколения една чиста страна и да знаем, че ако не защитаваме интересите си, няма кой друг... Най-важните неща не можем да си купим с пари!
3
 
2
 
7
red6 до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Би трябвало поне за атомната им промишленост заварчиците да са полутрезвени. Сега, напълно знаем, че е невъзможно, но поне полутрезвени мисля, че е постижимо.
4
 
2
 
6
фиг.1 до: bgMan
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ако махнеш националните предатели и подкупните чиновници, то и фенове на "Белене" няма да останат.
1
 
5
 
5
преди 2 месеца
Това което е е икономически необосновано за едни, винаги е икономически обосновано за други.
Може да звучи твърде грубо но.... нашата българска история най-добре илюстрира, че от най-голямо значение при всеки голям проект е, от коя страна на през.рватива си.
Национални предатели и корумпирани управници не бива да сключват никакви проекти и договори.
3
 
4
 
4
Стоян Петров до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
https://zen.yandex.ru/media/eurowelder/kak-tebe-takoe-ilon-mask--svarnye-shvy-dlia-atomnoi-i-neftegazovoi-promyshlennosti-made-in-russia-5f0fdfcde6792a04d82ec1ac
Понеже си фен на руската атомна промишленост, ти изпращам линк за производството на един от заводите обслужващ ядрената енергетика. Желанието ми е дакоментираш(а и съфоромци също) това което виждаш!
2
 
10
 
3
фиг.1 до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Стига си лъгал, Русия никога не е предлагала да финансира строежа на централата. Предложи само заем от руска банка, при това не особено изгоден.
9
 
3
 
2
преди 2 месеца
Център за изследване на демокрацията - значи американски агент.

Ако не бяха американските бандити и картофоглавия национален предател, който им се поддаде - АЕЦ Белене щеше ВЕЧЕ да работи - не само построена, но и ФИНАНСИРАНА на 100% от Росатом, срещу фиксирана продажна цена то 10 евроцента на киловат !!! Росатом искаха да прибират печалбите в продължение на 20 години, ние нямаше и стотинка да извадим... ама явно тоя лъжещ и мажещ за шепа центове пaляк знае повече от експертите.
2
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прав е човекът. Особено след като се реализира сценарият, България на едно езеро, Панчаревското. Както предвиждат анализаторите на ООН :)))