IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави лихвените си проценти непроменени

С мнозинство 7 на 2 гласа бордът остави лихвата на ниво от 0,75%

16:50 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка взе решение остави непроменени основните си лихвени проценти преди предсрочните избори в страната, предава CNBC.

Точно 35 дни преди британците да се отправят към изборните урни деветчленният борд на британската централната банка, ръководен от Марк Карни, гласува да запази референтните си лихви на ниво от 0,75%.

Седем от членовете, включително Карни, гласуваха за оставяне на лихвените проценти на същото равнище, докато Джонатан Хаскел и Майкъл Сондърс изненадаха финансовите пазари, гласувайки за намаляване на лихвите с 25 базисни пункта.

След обявяването на решението паундът спадна с над 0,3% и се търгува за 1,2811 долара.

Сондърс и Хаскел мотивираха вота си с намаляването на работните места, рисковете от свиване на световната икономика и несигурността около Brexit.

Други членове на борда изразиха готовност за намаляване лихвените проценти при необходимост през следващите месеци, но не гласуваха в полза на този ход още сега, защото по тяхно мнение икономиката на Великобритания се е представила до голяма степен в съответствие с очакванията за последното тримесечие.

Много неща се промениха в британската политика, след като британските централни банкери за последно гласуваха да оставят непроменени референтните лихвени проценти в средата на септември месец.

Премиерът Борис Джонсън в крайна сметка не можа да изпълни плана си за Brexit. Това накара лидера на Консервативната партия да поиска удължаване на срока за излизане на Великобритания от ЕС и да свика парламентарни избори на 12 декември.

ЕС се съгласи да удължи срока за Brexit до края на януари, като възможността за по-ранно напускане е запазена в случай, че депутатите от Великобритания ратифицират постигнатото споразумение.

Продължителната търговска война между Вашингтон и Пекин и глобалният икономически спад подтикнаха Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка да намалят лихвените си проценти през последните месеци, но досега британската централна банка се съпротивлява срещу това решение.

Икономистите смятат, че банката все пак ще намали лихвените си проценти в определен момент през следващата година на фона на забавящата се икономика и несигурността около Brexit.

Днес Английската централна банка представи и своите не толкова обнадеждаващи прогнози за бъдещото развитие на икономиката. Банката прогнозира растежът през 2020 г. да възлиза на 1,2%. Това би било най-ниския ръст на икономиката от 2009 г. насам.

В същото време се очаква далеч по-слаба инфлация в краткосрочен план, като прогнозите са, че тя ще остане под желаната поне до края на 2021 г.

Обединеното кралство се отправя към парламентарни избори през декември, а крайният срок на страната за напускане ЕС бе отложен до 31 януари. Въпреки че, Brexit доминира над икономическите перспективи, забавянето на глобалния растеж също не може да бъде пренебрегнато. По този повод британските централни банкери изразиха мнението, че търговският спор между САЩ и Китай е предизвикал фундаментална промяна в политиката след 50-годишна тенденция към либерализация, засилвайки несигурността и затруднявайки глобалния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още