IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air понижи прогнозата си за годишна печалба заради летните стачки и цената на петрола

Авиокомпанията зави, че нетната ѝ печалба за 12-те месеца до март 2019 г. може да достигне 270-300 млн. евро

12:15 | 07.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air понижи прогнозата си за годишна печалба като се оправда с по-високите цени на горивата и летните стачки на служителите и претоварените летища, съобщава Ройтерс.

Wizz Air, която обслужва предимно страните от Централна и Източна Европа, обяви, че нетната ѝ печалба за 12-те месеца до март 2019 г. може да достигне 270-300 млн. евро спрямо предишната прогноза, която бе за 310-340 млн. евро. 

Авиокомпанията заяви в сряда, че повишението на цената на петрола плюс разходите за прекъснатите полети през лятото ще се отразят чрез понижение от 80 млн. евро, а самолетното гориво е с 23% по-скъпо в сравнение с година по-рано.

Много европейски авиокомпании, в това число easyJet и Ryanair, посрещнаха негативните последици от стачките на служителите от центровете за контрол на въздушното пространство и пренатоварените летища, които доведоха до отмяна на множество полети през лятото.

Wizz Air е решила да увеличи капацитета си с по-бавни темпове през текущия шестмесечен период, повишавайки го с 14 процента вместо предвидените с предвидените преди това 18%, за да подкрепи цените на билетите.

За първата половина на фискалната година компанията е регистрирала печалба от 292,2 млн.евро, което е увеличение от 1,2 на сто на годишна бза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още