IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tui очаква по-слаб летен бизнес от преди

Туристическата компания отчете по-ниска загуба през третото тримесечие, отколкото преди година, но намали предлагания капацитет за лятото

15:17 | 12.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Туристическата компания Tui продължава да е на загуба поради бавно облекчаваните ограничения за пътуване в рамките на пандемията на коронавируса. Но през последното трето фискално тримесечие оперативната загуба от 748 милиона евро беше едва наполовина по-ниска от тази в разгара на коронавирусната криза преди година. Продажбите се възстановиха на ниво от 650 млн. евро.

„Търсенето от страна на клиенти и динамиката на резервациите ще останат високи, веднага щом правителствените ограничения за пътуване бъдат премахнати“, обясни главният изпълнителен директор на Tui Фриц Йосен. Ако държавата се намеси и по този начин ограничи предприемаческата свобода, това може да се види в резервациите, каза той. Повече от четирите милиона резервации за летния бизнес са били радващи, а тежките горски пожари в Турция и Гърция, които засегнаха и туристическите региони, засега почти не са повлияли на резервациите, поясняват от Tui.

Туроператорът обаче намали допълнително предлагания капацитет през летните месеци на до 60 процента от предкризисната програма от 2019 г. спрямо 75 процента по-рано. Основната причина е късното възстановяване на бизнеса с клиенти във Великобритания, който е най-важният пазар на Tui наред с Германия.

Обединеното кралство облекчи ограниченията за пътуване в средата на юли, почти два месеца по-късно от страните в континентална Европа. Бизнесът с британски клиенти се простира почти само през важното лятно тримесечие от юли до септември.

В момента Tui е продала 44% от пътуванията, които продаваше преди кризата. Четири от всеки пет хотела са отворени, а осем круизни кораба са на път. „Бизнесът се връща и трансформацията на Tui очевидно оказва влияние", каза Йосен, който също така цитира и известно намаляване на разходите.

За първи път от избухването на пандемията силно задлъжнялата компания отново генерира ликвидни средства: 320 милиона евро преди финансиране на дейности. Наличните средства възлизат на 3,1 милиарда евро. Нетният дълг се покачи до почти 6,3 милиарда евро. Tui трябваше да бъде спасена от фалит с държавна финансова помощ в размер на 4,3 млрд. евро.

Компанията наскоро успя да удължи срока на заемите от държавната Kfw Bank и частни банки от над 4,7 милиарда евро с две години до 2024 г. Това дава повече време за намаляване на дълга и за евентуално увеличение на капитала, каза Йосен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още