IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Lufthansa е скочи със 70% през 2017 г. след краха на Air Berlin

Приходите на компанията нарастват с най-бързия темп от седем години

10:51 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата на германската авиокомпания Lufthansa е скочила рязко през миналата година, в която най-големият ѝ национален конкурент се срина.

Оперативната печалба е нараснала с 70% през 2017 г. до 2,97 млрд. евро, съобщи Bloomberg, след като недостигът на налични самолети след изпадането в несъстоятелност на Air Berlin е довело до повишаване на цените на билетите.

Това, заедно с придобиването на Brussels Airlines, е помогнало на приходите на Lufthansa да нараснат с най-бързия темп от седем години. 

Въпреки това ръстът на печалбата ще се забави през тази година след три последователни рекордни години, тъй като Lufthansa прогнозира липсата, оставена от Air Berlin, да се запълни бързо от нискотарифни превозвачи като EasyJet и Ryanair.

Нискобюджените авиолинии използват случая, за да навлязат в Германия, където нямат такова проникване, както в други пазари в Европа.

Оперативната печалба ще спадне леко през тази година, посочва компанията, заради по-високи разходи за гориво.

Германската авиокомпания възобновява някои от дългите си полети от Берлин и увеличава авиоционния парк на нискобюджетното си дружество Eurowings, запълвайки вакуума, създаден от изпадналия в несъстоятелност конкурент Air Berlin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още