IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-мизерните градове в Америка

Маями е меката на богатите и известните, но това не му пречи да е най-лошият за живеене град в САЩ

15:15 | 03.02.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Маями е люлка на богатите и известните. На партитата тук се стичат знаменитости, които после се прибират в именията си за по 10 млн. долара на Маями Бийч и Кий Бискейн. Градът е водещ културен, финансов и международен търговски център.

Далеч от блясъка и славата обаче мнозина обикновени жители на Маями се борят за оцеляване, пише Forbes.

Жестоката жилищна криза струва на хиляди обитатели на мегаполиса жилищата и работните им места. Районът е с едно от най-високите нива на престъпност в страната. Заради всичко това Маями е на първо място в класацията на Forbes на най-мизерните градове в Америка за тази година.

При съставянето на списъка са взети предвид 10 фактора, като престъпност, безработица, лоши имоти, данъци, цени на жилищата и политическа корупция, както и такива с по-малка тежест, като време за пътуване до работа и климат.

В Маями има все по-голямо разделение между ултрабогатите, които представляват 1% от населението, и останалите жители на града. Животът е хубав за хора като Леброн Джеймс и латино звездата Енрике Иглесиас, който строи имение за 20 млн. долара на частен остров заедно с приятелката си Анна Курникова, но ако сте сред 75-те процента от домакинствата с годишен доход под 75 000 долара, оцеляването може да ви се стори трудно.

Средната цена на жилищата в Маями се срина с 41% за последните три години до 169 000 долара. Това е страхотна новина за купувачите на първи дом, но не толкова страхотна за 47-те процента, които в момента дължат повече по ипотеките си, отколкото струват жилищата им.

От 2008 г. насам в града са наложени възбрани на 364 000 жилища. Въпреки че темпото на увеличаване на този брой се забави през миналата година, жилищният пазар е далеч от преодоляването на кризата.

На второ и трето място в списъка са Детройт и Флинт в щата Мичиган. От десетилетия те западат заради кризата в автомобилната индустрия, а през последните години местните власти започнаха да разрушават жилища, за да променят подтискащия пейзаж.

В Детройт бяха затворени училища, а в полицията бяха предприети съкращения. По отношение на престъпността, Детройт и Флинт са съответно на първо и трето място, а безработицата в двата града през последните три години също е сред най-високите в САЩ.

На четвърто място в класацията е Уест Палм Бийч, Флорида, където от години има сериозни проблеми с корупцията. Един от последните примери е кметът на Бойнтън Бийч Хосе Родригес, който миналия месец бе временно отстранен от поста си, след като бе арестуван за злоупотреба със служебно положение. Цените на жилищата в Уест Палм са с 50% под нивата от 2006 г.

Водещата петица се допълва от Сакраменто, Калифорния, където делът на имотите под възбрана е сред 10-те най-високи за миналата година.

Най-мизерният град за миналата година - Стоктън, Калифорния, тази година е на 11-та позиция.

По-доброто класиране на града сега се дължи на стабилизирането на цените на жилищата до известна степен, след като за периода 2006 - 2008 г. те паднаха с 45%. Въпреки това Стоктън продължава да страда от редица проблеми и е сред шестте най-лоши града в страната по отношение на безработицата, възбраните и престъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
MISERABLE['miz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 11 години
MISERABLE['miz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
lynichka
преди 12 години
Мъка е да си ограничен като мрвип бих казала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
rtsonov
преди 12 години
Оригиналното заглавие на статията е: America's Most Miserable CitiesMiserable съвсем не означава мизерен; в материала във Forbes се говори за misery index.Целият акцент на проучването и тонът на звучене е провален при превода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
mrvip
преди 12 години
Мъка си е да живееш само със 75000 долара годишно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
melon
преди 12 години
Горките жители на Маями, да си направят една екскурзия до България, че да им се оправи настроението;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още