IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Без Covid" се превръща в марка за италианските острови

Населението на слабонаселените острови ще бъде напълно ваксинирано до края на юни

15:05 | 25.05.21 г.
<p>
	Изглед към о. Стромболи, който влезе в новинарските емисии с избухването на вулкана почти едновременно с вулкана Етна на о. Сицилия.&nbsp;<em>Снимка: EPA/GIANNETTO BALDI</em></p>

Изглед към о. Стромболи, който влезе в новинарските емисии с избухването на вулкана почти едновременно с вулкана Етна на о. Сицилия. Снимка: EPA/GIANNETTO BALDI

В опит да примами туристите и да съживи засегнатия от пандемия туризъм, Италия използва стратегия за „острови без Covid“.

Местните власти стартираха масови ваксинационни кампании на островите, които трябва да приключат между края на май и средата на юни, точно навреме, за да посрещнат отново световните туристи през лятото, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Общо 30 отдалечени острова ще са първите, които ще достигнат пълен стаден имунитет. Този „прилив на ваксини“ започна в края на април и до момента девет от най-атрактивните италиански острови за почивка вече са свободни от Covid.

Италия най-накрая излиза от пандемията, като ускорява ваксинацията - общо около 30 млн. италианци са получили първата си доза.

Повторното, безопасно отваряне на туризма е основното предизвикателство за рестартиране на сектора, който представляваше 13% от БВП на страната преди пандемията.

"Това всъщност е рестартиране. Ние бяхме принудени да натиснем пауза, да се изключим и сега трябва да се изправим на крака и да започнем отначало“, коментира правителствен служител пред медията.

Сицилия ще играе ключова роля в отскока, като повечето от по-малките острови наоколо също на включени в програмата без Covid. Регионът е основната лятна „гореща точка“, като примамва туристите с вековната си история, плюс море, плажове и гарантирано хубаво време.

Манлио Месина, съветник по туризма в Сицилия, казва, че всички жители на 14-те малки острова в региона ще бъдат ваксинирани до края на тази седмица.

"Кампанията „без Covid“ протича бързо. Ежедневно в цяла Сицилия ваксинираме 56 хил. души и имаме потенциал да постигнем целта от 100 хил. дози дневно. Островите са наш приоритет“, допълва той.

„Контролът за безопасност на регионалните летища и пристанищните центрове е засилен, пътниците в транзит до нашите по-малки острови ще трябва да покажат зелен сертификат или отрицателен тест, за да докажат, че не са заразени с Covid“, казва още Месина.

„Без Covid“ се превръща в марка за отдалечените малки острови, с малко туристи, където социалното дистанциране е гарантирано. Ваксинацията вече приключи на о. Устика, център за гмуркане край бреговете на Палермо, и Линоза, най-южният остров на провинцията Сицилия, който се намира в близост до брега на Тунис.

Месина казва, че сицилианските острови са изключително безопасни, защото са „наистина без Covid от началото на пандемията, с нула случаи сред местното население, което просто увеличава още повече очарованието им за туристите, търсещи безопасни, девствени места за почивка“.

Четири от седемте острова в Еолийския архипелаг, дестинация, включена в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО, не са регистрирали случаи на коронавирус от началото на пандемията благодарение на тяхната отдалеченост. Не са регистрирани случаи на заразяване, нито на карантинирани жители на незасегнатите вулканични острови Филикуди, Аликуди, Стромболи и Панарея.

Изолираността на тези острови е най-голямата им привлекателност, защото ги поддържа в безопасност. На Аликуди например няма пътища, а само каменни стъпала и пътеки, по които преминават мулета. На Филикуди има едно село, а до древното рибарско селце на Стромболи може да се стигне само с лодка.

"Масовата ваксинация засилва безопасността на нашите острови. В момента са ваксинирани 70 процента от цялото население на архипелага, приблизително 7 000 души от общо 10 000, а пълната цел ще бъде постигната през следващите дни" според Марко Джорджани, кмет на Еолийските острови.

Джорджани твърди, че трябва да се прави разлика между "девствените острови, които се поддържат безопасни по време на пандемията, и онези, които ще бъдат без Covid само след ваксинацията".

В залива на Неапол както луксозният Капри, така и о. Прочида, който е обявен за културна столица на Италия през 2022 г., вече са ваксинирали цялото население. Същото важи и за остров Капрая в Тоскана, Ла Мадалена в Сардиния и архипелага Тремити в Адриатическо море. На двата му обитавани острова Сан Домино и Сан Никола ваксинацията на едва 400-те жители приключи миналата седмица.

Кметът на Тремити Антонио Фентини казва, че хотелите и ресторантите са нетърпеливи да посрещнат отново туристи. Островът е без регистрирани случаи на Covid, а морето е естествената бариера.

"Островите живеят благодарение на туризма, ако отнемем това от уравнението, какво ни остава, как може да оцелее нашата малка икономика? Нямаме търпение да се върнем на работа. Всичко е готово за посетители“, казва той.

Някои острови изостават с ваксинациите, но имат за цел да приключат процеса в края на юни. Един такъв остров е Вентотене край бреговете на Рим. "Правим най-доброто, което можем, но не сме толкова бързи, колкото моите колеги в Неаполския залив. Надяваме се, че ще стигнем до целта през следващите няколко седмици", казва кметът на Вентотене Херардо Сантомауро. На малкия остров с площ от само 2 кв. км живеят само 200 души.

В допълнение, няколко планински курорта също се стремят към статут без Covid, за да привлекат туристи, които предпочитат преходите. В плана засега е включен регионът Пиемонт, като 200 малки алпийски села ваксинират своите жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още