IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягат режима за регистрация на автомобили, купени от чужди граждани

До месец покупката на нов автомобил трябва да бъде регистрирана в общината, дори и той да е купен в чужбина

16:26 | 13.03.14 г. 3
Затягат режима за регистрация на автомобили, купени от чужди граждани

За да могат да регистрират автомобил у нас, чуждите граждани от страни от ЕС трябва да имат адресна регистрация. Това приеха депутатите на първо четене на промените в Закона за движение по пътищата.

В момента чужденците шофират автомобили с български номера, които са купили у нас. Често при това положение чуждите граждани си спестяват застраховките и при злополука източват българския Гаранционен фонд за гражданска отговорност. За проблема се заговори още преди години, но но до този момент нямаше взети мерки за ограничаване на практиката.

Ако текстовете бъдат приети и на второ четене, преди прехвърлянето на собствеността на автомобила на лице без адресна регистрация в България, ще трябва да се прекрати регистрацията му у нас и да се върнат номерата. За нарушаване на това изискване ще се налага глоба от 300 лева.

С промените в закона се въвежда и изискването до месец от придобиването на ново моторно превозно средство то да бъде регистрирано в местната община. Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба. За нарушение на новия текст глобата става 150 лева.

Новост е и изискването в общината да се регистрират и купените в чужбина автомобили дори ако те остават с чуждестранните си номера.

Вече ще има глоба и за собствениците на автомобили, чиято аларма се включва без основателна причина или пък издава сигнали, наподобяващи тези на пътните превозни средства със специален режим на движение. Санкцията е от 20 до 150 лева.

Същата глоба ще бъде заплащана и за неправилен престой или паркиране и управляване на технически неизправно превозно средство.

Електронните фишове ще бъдат връчвани не само за превишена скорост, но и за всички регистрирани от камерите нарушения, решиха още депутатите. 

Парламентът обаче отхвърли предложението на ГЕРБ малките автосервизи да се регистрират в транспортното министерство.

Предложението на бившите управляващи предвиждаше министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да определя с наредба реда за извършване на регистрация и за извършване на дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, и за издаване на удостоверение за регистрация.

По време на дебата вчера БСП обвини ГЕРБ в лобизъм за големите автосервизи. Според социалиста Петър Мутафчиев, ако трябва да се регистрират и малките гумаджийници, те ще фалират.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Като се купи на "сплащане"? Абе, варианти бол, ама нейсе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
pet_er
преди 10 години
"Сега законът предвижда две седмици за предоставяне на копие от договора за покупко-продажба" - съгласно чл. 54 на ЗМДТ срока е два месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
:) като угасне на светофара - неправилен престой - 20 кинти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още