IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби ли България доверието на европартньорите си?

Според EurActiv такъв текст ще се съдържа в мониторинговия доклад на ЕК относно номинацията на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС

16:29 | 21.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Загуби ли България доверието на европартньорите си?

Европейската комисия (ЕК) ще публикува утре своя мониторингов доклад, който, оказва се, е доста критично настроен, отбелязва изданието EurActiv. Страната ни е загубила доверието на своите европейски партньори след като медиен магнат е бил предложен за директор на ДАНС, пише във вариант на документа, получен от изданието.

Името на този магнат не е конкретно споменато в доклада, но посланието е ясно, отбелязва EurActiv и допълва, че практиката на ЕК по отношение на Механизма за наблюдение и сътрудничество е да не бъдат споменавани имена. Като цяло прогресът на България през последната година е определен като „ограничен и крехък“, е записано още в доклада.

Миналия юни правителството на малцинството, съставено само две седмици по-рано, беше подложено на натиск, след изненадващата номинация на Делян Пеевски за ръководител на агенцията за национална сигурност. Пеевски е собственик на „Нова българска медийна група“ и е определян като един от силните хора в страната, но в сянка, пише още EurActiv.

33-годишният Пеевски е депутат от ДПС – партията, която подкрепи БСП в съставянето на правителство. Правителството обаче оцеля благодарение на националистическата партия „Атака“. Депутатът бързо се оттегли от поста си в ДАНС, въпреки това обаче протестите с исканията за оставка на цялото правителство така и не стихнаха.

Оттогава и в обществото стои въпросът „Кой предложи Пеевски?“, допълва още изданието. Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев пък често е критикуван от президента в периода 2002-2012 година Георги Първанов, който смята, че важните решения за управлението се взимат в таен кръг, приближен до Пеевски. 

Станишев отхвърля тези теории, наричайки ги „чисти спекулации“. „Страната се управлява от правителството на Пламен Орешарски под контрола на Народното събрание, което го избра“, заявява той.

Първанов коментира още, че медиите на Пеевски осигуряват медиен комфорт на Станишев. В момента те са мобилизирани да лансиват версията, че Първанов и Ивайло Калфин със своята отделна листа за европейските избори ще разделят електората на БСП.

EurActiv припомня и „Аферата Хохегер“, както и връзката на съпругата на Сергей Станишев – Моника.

Има ли конспирация?

Мониторинговият доклад за напредъка на България е бил създаден при безпрецедентни мерки за сигурност. Копието, до което се е добрал EurActiv е било отпечатано на специална хартия, която не позволява фотокопиране и съдържа имената на всички високопоставени чиновници, до които е бил разпространен. Досега тези доклади винаги са изтичали в публичното пространство седмици преди официалното им публикуване, но този път комисията е взела мерки да проследи копията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 2
Dimat
преди 10 години
И какво ще променят такъв род доклади,независимо,на каква хартия са са отпечатани и кога са излезли на "бял свят"?Както винаги,едно голямо "нищо",щом нещата в страната ни,продължават да си вървят по същия начин...Не съм съвсем прав.Ще има поредно "нещо" и то пак,както винаги ще се стовари на гърба на овчия "народ".Както винаги,овчия народ си заслужава съдбата.Това поредно нещо, е поредното оплюване на страната ни,което пак,както винаги ще се отрази цялостно върху нея -с политически,икономически,социални последици и с продължаващото изчезване на "народа".А "народът" вече мълчаливо и безропотно си приема съдбата.Продължава да си избира управляващи,които продължават да го унищожават....и така до края на неговия свят.Отдавна е повече от ясно,че първопричината за това унищожение е в самия "народ" и отдавна е повече от ясно,че той е сляп и не го вижда.Единствената "светлина в тунела" е,природният закон,съгласно който,с изчезването на народа ще изчезнат и неговите мъки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Защо ли не се учудваме!?? Ха ха ха ама Те работят яко! Работят с пълна пара за джоба си! Кой да си узакони незаконни сделки, кой сладки обществени поръчки, кой да замете следи за предишни зулуми, кой за дългосрочни договори с държавата, кой да си създаде каналчета за контрабанда и т.н! Протестирайте си, но не им пречете да работят! Има толкова много работа за вършене, а тия мишоци дето протестират привличат вниманието върху тях и дразнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още