IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет одобри националния план за заетост за 2014 г.

Очаква се догодина безработицата да не надвиши 13%

12:03 | 17.12.13 г.
Тристранният съвет одобри националния план за заетост за 2014 г.

Представителите на синдикатите и работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха Националния план за действие по заетостта за 2014 година, въпреки че повечето от тях не спестиха и критиките си към плана.

Той залага през 2014 г. коефициентът на безработица да не надвиши 13%. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов подчерта, че посоченият процент ще бъде постигнат при благоприятно развитие на стопанската конюнктура и в резултат на реализирането на всички заложени действия и мерки в националния план.

През следващата година правителството ще отдели 73 млн. лева за реализиране на програми и мерки за осигуряване на заетост. Планът ще бъде финансиран изцяло със средствата от държавния бюджет, ще бъде осигурена заетост на 21 882 безработни лица, като от тях 15 011 по национални програми и проекти и 6871 - по мерките за Закона за действие по заетостта, а през обучение ще минат 12 851 души.

С увеличаването на минималната работна заплата се променя размера на субсидираното възнаграждението на включените програми и мерки за безработни лица съгласно Закона за насърчаване на заетостта на 340 лв. при пълен работен ден.

През 2014 година ще се финансира обучение на безработни лица за придобиване на ключова компетентност, общуване на чужд език и български език, което ще се финансира до 450 лева за 180 учебни часа.

Най-масовите програми за заетост ще продължат да се прилагат и през следващата година, увери социалният министър.

За 2014 г. са одобрени 256 регионални програми по заетост. Ще действат и нови програми като национална програма за бежанци, програма за опазване на българската гора, програма за безработни, полагащи обществено полезен труд.

Единствено от КРИБ са категорично против плана по заетостта. Министър Хасан Адемов поясни, че КРИБ застава против националния план, защото за него липсвала предварително изготвена оценка на въздействието.

Националният съвет за тристранно сътрудничество отложи обсъждането на промените в Кодекса на труда за следващата година. Отложено беше и обсъждането на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още