IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите посочиха къде са резервите за повишаване на доходите

Средствата може да се вземат от бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните и на външните работи, смятат от двата синдиката

15:45 | 22.03.13 г. 5
Синдикатите посочиха къде са резервите за повишаване на доходите

Синдикатите посочиха бюджетите на няколко министерства, от които може да се пренасочат средства, за да се дадат помощи на най-уязвимите групи хора.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи няколко министерства, в чиито бюджети има резерви за подпомагане на нуждаещите се уязвими групи.

От КНСБ са изчислили, че 350 милиона лева са достатъчни за социално подпомагане на уязвимите групи. "Пари може да дойдат от няколко направления – от капиталови разходи, но без да се минимизират", уточни Димитров.

Заложените капиталови разходи са 5,4 милиарда лева и ако 5 на сто бъдат пренасочени, те ще са достатъчни да се помогне за стимулиране на заетостта. Това са между 50 и 100 милиона лева, спооред изчисления на синдиката.

Друг потенциален източник на средства са лихвените разходи, където също има известен резерв. От това перо ще се осигурят 10 милиона лева. Вноската в Европейския бюджет също има резерви, каза лидерът на синдиката.

КНСБ отново предложи пълна ревизия и преструктуриране на разходите по министерства и ведомства и на централния бюджет.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също посочи, че в някои ведомства могат да се намерят резерви. Той посочи бюджета на МВР, като изключи средствата за доходите на работещите в системата, бюджета на Министерство на отбраната при обмисляне на изтегляне на контингенти от чужбина, както и бюджета на Министерство на външните работи.

Тренчев предложи премиерът да създаде кризисен щаб по въпросите на енергетиката. Той заяви, че енергетиката е в състояние на полуразпад, а до четири седмици ще стигне пълен разпад.

Според него в този щаб трябва да влязат министърът на енергетиката, представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на Българския енергиен холдинг (БЕХ), Националната електрическа компания  (НЕК), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), електроразпределителните дружества и социалните партньори.

В отговор вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова, която председателства тристранния съвет, съобщи, че още следващата седмица ще заработи Обществен съвет по енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
И къде видяхте враг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Чудя се как така Пламен Димитров от КНСБ ще си прокава идеите, след като Той не може да седи на една маса с връга????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Има САМО един начин за увеличаване на заплатите на работниците:Работниците да спрат да плащат членски внос на профсъюзите! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
lordrad
преди 11 години
милиционерите не са съгласни и цъкат -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
lordrad
преди 11 години
Да се вземат 50 % от бюджетите на МВР и МО, както и намаление на заплатите с 40%, който не е съгласен да си ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още