IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Премиерът представи програмата си пред БСП

16:53 | 26.07.13 г. 70
Планът Орешарски залага рестарт на проекта "Белене"*

Истинска роля на държавата като регулатор, активни мерки срещу бедността, политика за повишаване на заетостта, отстояване на националните интереси в европейската и външната политика, поносими решения за излизане от кризата, защита на избирателите и засилване на регулациите във финансовия сектор. Това са част от следващите програмни стъпки на кабинета.

Премиерът Пламен Орешарски представи днес: "Държавност, развитие, справедливост – програма на управление" на пленума на БСП и обеща прозрачност, отчетност и диалог в управлението.

Направи впечатление, че макар да не беше обявено при презентацията, в програмата е записан рестарт на проекта АЕЦ "Белене" – в раздел "Спасяване на енергетиката". Проектът ще бъде подновен при потвърждаване на технико-икономическите му характеристики. 

В началото на септември ще бъде сформирана работна група от експерти, която съвсем обективно да излезе пред хората и да каже има ли полза от проекта АЕЦ „Белене” или няма полза от него, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На този етап проектът е замразен, посочи министърът. „Ако се потвърдят икономическо-техническите характеристики на проекта „АЕЦ Белене” и нуждата от електроенергия в региона за един дългосрочен период, то тогава е възможно да бъде рестартирано изграждането на АЕЦ „Белене”, посочи Стойнев. Според министъра преди края на годината ще има ясно становище на работната група за това дали е необходимо да се изгражда АЕЦ „Белене”.

"Акцент сме сложили върху изключителните усилия на Министерство на финансите да промени някои от практиките на НАП, така че да увеличи събираемостта и да възстанови регулярното връщане на ДДС", обясни Орешарски.

Премиерът отново се спря и на антимонополното законодателство, институционалното стабилизиране на регулаторите, както и по-добра чуваемост на гласа на потребителите.

Той обясни, че трябва да се насърчава малкият бизнес, а държавата да бъде коректен партньор.

По думите на Орешарски трябва да се разработят и добри приоритети за изразходването на еврофондовете, защото те ще предопределят по-нататъшното развитие на страната. По негови думи туризмът и селското стопанство също са източник на растеж и подобряване на икономиката. 

Като дългосрочни приоритети той набеляза изграждането на модерна транспортна система, намаляване на различията между регионите, както и социалната справедливост. По негови думи преодоляването на социалното неравенство трябва да е приоритет.

"Само правителството обаче не може да се справи", обясни Орешарски и акцентира върху бизнес развитието като начин за изход от ситуацията. "Доходите се създават в бизнеса и подобряването на бизнесклимата е истинската политика и по отношение на доходите", обясни премиерът. Трябва да се работи и за модерно правосъдие и правна сигурност. Вярата в правосъдието според Орешарски е ключова за бизнесклимата.

"Всяко правителство в рамките на първите 100 дни съставя или конкретизира управленската си програма. Това се опитахме да направим и ние, даже избързахме", настоя Орешарски. По негови думи проектът на програма за управление е базиран върху приоритетите, с които беше избрано това правителство, но са отчетени и европейски препоръки, предизборните платформи на партиите, подкрепящи правителството, както и граждански организации.

Събитието се проведе при извънредни мерки за сигурност, а на него присъстваха освен партийното ръководство на левицата, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, финансовият министър Петър Чобанов, социалният министър Хасан Адемов, здравният министър Таня Андреева и зам.-министри.

Бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, известен като вечната опозиция в левицата, нажежи обстановката още в началото, като настоя да се обсъдят кадровата политика, особено в сферата на вътрешните работи. "Имаме една поредица от нелепи кадрови решения", ядоса се Петков. Пленумът обаче започна с анализ на актуалната обстановка в страната на лидера на левицата Сергей Станишев.

Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Малкия бизнес ти го убиха големите вериги, плюс, нали последните години ни караха да пререгистрираме фирмите си. Аз закрих три фирми, съшругът ми една, защото вече не бяхме в страната и те не работиха. Повечето, които се изнесоха навън, също закриха макар и малки бизнеси. Помисли, един Макдоналдс, колко малки бизнеси закри и това не са ГЕБ, които го направиха. Помисли за всяка една верига, хранителна, или за техника, или за ....! Те съсипаха малкия бизмес, не Бойко.Влизайки под крилото на МВФ България си отваря границите за "свободните" пазари, демек свободно робство.От всичкото, което с години пиша по форуми, се ползва само тоя *** Сидеров, да баламосва хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 8 rate down comment 1
milioner4e
преди 10 години
От контрапротеста ли си? Тоа с избитите зъби ли си или си Мишо, или може би си таткото на Сесил, че ревеш сега, щото ви секна рекичката от мръсни парици,а? Кво ще кажеш *** безподобна??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 2 rate down comment 8
jelenski
преди 10 години
то такива дупки има навсякъде след 4 годишното крадене и усвояване на ГЕРБ, че сега първо трябва да се позапълнят дупките и да започне да функционира нормално държавата за да има вече и приказки за приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 2
kriza64
преди 10 години
Десните да се окопитят, това е техният шанс. А рестарт на Белене означава светкавично омитане на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 6 rate down comment 1
N.Genov
преди 10 години
"Излиза, че т.нар. десни, които би трябвало да са едри капиталисти, не могат да "култивират" бизнес среда, при все, че последните грубо 25 год. половината от времето(пак грубо) са били про-десни правителства на власт. Ми...как да го коментирам това?"По принцип знам, че при тебе мисъл не вирее и колкото да се опитват да ти наливат, няма как да стане. Затова ще те опровергая, ей така за кеф:През последните 23 години преход (да 23 са) е имало само 5 години управление на дясна партия и това са на Ф.Димитров(1 година) и Костов, който изправя страната на крака след хиперинфлацията. Симеон и Бойко не са десни....Царя направи правителство с БСП/ДПС, а Бойко уби малкия и среден бизнес. Няма как да ме убедиш, че това са десни. Бойко е центриска консервативна партия(да той е партия;"мене ме избраха да съм първа политическа сила").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 10 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Това като онзи дето спорих преди 1 година с него, дето сравняваше продажбата на ток с продажбата на яйцата... Големи картинки са се завъдили тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 20 rate down comment 15
bgMan
преди 10 години
Как въобще ти хрумна да сравняваш поддръжката на път с поддръжката на АЕЦ?Трябва да си много душевно извратен за да си загубиш разсъдъка в такава степен заради една утопична идеология. Верно, на каква дрога си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 17 rate down comment 12
data
преди 10 години
Ти с кво си се напушил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 36 rate down comment 16
индианеца
преди 10 години
АЭС Белене - от МАсква с любов. Потом Бургас-Александруполис. Все проекти, изгодни, богоугодни за Отчеството ....Бог да пази България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 31 rate down comment 29
bgMan
преди 10 години
Планът Орешарки е пълен шит, прах в очите на хората.Олигарсите и мафията стоят зад кабинета на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още