IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът иска законодателни промени за по-добра защита от монополите

От началото на годината жалбите срещу доставчиците на ток, вода, топлинна енергия, телефония и интернет и срещу общините са се увеличили почти двойно

13:10 | 21.05.13 г. 2
<p>
	Омбудсманът Константин Пенчев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Омбудсманът Константин Пенчев. Снимка: БТА

Омбудсманът Константин Пенчев поиска от 42-то Народно събрание да се приемат законодателни промени, с които да се даде възможност на потребителите да избират сами как да се разпределя топлинната енергия в сградите, които ползват услугите на топлофикациите, по-лесно да сменят топлинния си счетоводител, както и да не плащат, когато са се отказали от услугите на топлофикационните дружества.

Днес Пенчев е внесъл доклад за проблемите на потребителите на обществени услуги, в който е направен анализ в какво състояние е защитата на правата на гражданите в отношенията потребители – монополи, съобщават от администрацията на омбудсмана.

Пенчев съобщава за законодателни текстове, които водят до неравнопоставеност между гражданите и доставчиците на топлоенергия, електроенергия, вода и телефонни услуги, както и за нарушения на Закона за местните данъци и такси и несправедливо определяне и събиране на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване.

От администрацията на омбудсмана посочват, че през последните години жалбите на потребителите срещу доставчиците на обществени услуги са най-много от всички постъпващи оплаквания. Общият брой жалби и сигнали от съществуването на институцията до 18 май 2013 г., свързани с предоставянето на обществени услуги, е 6 262, което представлява почти 22% от всички оплаквания до омбудсмана, сочат данните на омбудсмана. От началото на годината пък са подадени 980 жалби, което е почти два пъти повече спрямо броя на оплакванията по същото време на миналата година.

Наблюдава се най-сериозен ръст на жалбите срещу електроснабдяването - около 5 пъти до 340 броя, а за топлоснабдителните услуги – 2 пъти до 273 броя, отчитат от институцията.

За всички видове обществени услуги гражданите се оплакват от липсата на възможност за избор на доставчик, завишени сметки, некачествено предоставяне на съответната услуга, забавен отговор от страна на доставчика по жалба или липсата на отговор и други подобни проблеми, подчертава Константин Пенчев в доклада си.

Конкретно за топлофикационните услуги гражданите се оплакват от несъвършената, неясна и неразбираема методика за определяне на задълженията за топлинна енергия и завишени сметки. При електроснабдяването един от основните проблеми са корекциите на задължения за минал период, а при ВиК услугите – разпределянето на разхода за вода „общо потребление“.

При телефонните услуги остават проблем незаконосъобразни методи при събиране на вземанията и прехвърлянето на стари дългове на потребители на колекторски фирми без клиентите на дружествата да са уведомени за това и без да се направи опит за друга договорка и друг начин за събиране на задълженията.

В тази връзка Пенчев настоява да бъде регламентирана дейността на фирмите за събиране на вземания и да бъде създаден единен регистър. Той настоява също така да бъде въведен механизъм, с който потребителите да могат да получават информация в коя мрежа е пренесен даден телефонен номер, както и да се даде възможност потребителите да прекратяват договор за телефония и интернет в 7-дневен срок без да плащат неустойка и като върнат всички устройства, коит оса получили.

В доклада си омбудсманът подчертава, че не работи Националният съвет за защита на потребителите, който беше създаден със законодателни промени преди няколко години. Според Пенчев от 2005 г. нито един икономически министър не е направил необходимото за функционирането на консултативния орган, което демонстрира липсата на диалог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ender Wiggin
преди 10 години
Ей изборите минаха, а не спирате да бълвате гнусотии. Повдига ми се вече от ей такива платени *** като тебе. Отвратителни сте! Оставете на мира поне статиите, които нямат политическо отношение. Писна ми от ГЕРБ и от БСП и от ДПС и от АТАКА! Писна ми от всички! Модератори няма ли тук да триете тия гнусотии бе?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Ами да! Малко ли поразии направиха за 4 години ГЕРБ? Сега експертното правителство на Орешарски е последният ни шанс да се спасим от блатото на мизерията и милиционерщината, в което ГЕРБ ни тласнаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още