IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се диференцирана минимална възраст за пенсия в специалните ведомства

Ако се стигне до въвеждането на възраст, тя ще е различна според спецификата на длъжността, каза Йордан Христосков

12:47 | 15.10.14 г. 6
Обсъжда се диференцирана минимална възраст за пенсия в специалните ведомства

Социалният министър Йордан Христосков направи опит да тушира напрежението в специалните ведомства във връзка с ранното пенсиониране. В събота полицаите обявиха протест в знак на недоволство срещу ограничаването му чрез въвеждане на възраст.

Христосков подчерта, че става дума за предложения за реформи. „Не се хващайте за отделни предварителни документи, които се разпространяват неофициално“, заяви той, като уточни, че окончателните варианти ще бъдат представени следващата седмица на пресконференция.

Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, а конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той посочи, че не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране в специалните ведомства в рамките на консултативния съвет по осигурителната система. Според него обаче въвеждането на възраст е в полза на работещите, които по този начин ще бъдат защитени от уволнения, включително по политически причини.

По думите му, ако въобще се стигне до въвеждане на възраст за пенсиониране, тя ще бъде различна, според спецификата на длъжността в МВР, Министерство на отбраната и Министерството на правосъдието.

„По никакъв повод не е обсъждан въпросът за броя заплати, които получават служителите при пенсиониране и намаляването им“, разясни Христосков, като опроверга разпространявани информации. Към момента те са до 20 в зависимост от прослужените години.

По думите му, за да се избегне напрежение и масово напускане, е обсъждано, че задължително трябва да има преходен период, в който служителите да се пенсионират както досега, като се предлага той да бъде в границите 3-5 години.

Христосков напомни, че Европейският съвет препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, като ограничи възможностите за ранно пенсиониране.

Анализът, който имаме, сочи, че в МВР, МО и МП възрастта за пенсиониране е изключително ниска заради изискването за 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години в рамките на тези ведомства, изтъкна той.

Така през 2013 година средната възраст, на която са се пенсионирали в специалните ведомства, е 50,5 години, през 2012 – 49,7 години, 2011 – 49,4 години, 2010 – 50,6 години.

Повечето от пенсиониралите се обаче са продължили да работят. През 2011 и 2012 година делът на новите пенсионери от трите ведомства, които са вземали едновременно пенсия и заплата, е бил 61%.

Данните на НОИ сочат, че бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25,9 години за 2013 година, като от 2010 година насам тази продължителност непрекъснато се увеличава.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Човек, прочетох ти няколко мнения и първо - не разбирам защо винаги пишеш с главни букви. Това е признак на неграмотност онлайн. Както и да е.. Според мен трудовия пазар не трябва да се изкривява с ранни пенсии и т.н.. Ако действително няма желаещи за работа във ведомствата при премахване на ранното пенсиониране, нека им се вдигнат заплатите (които и сега не са малки). И без това и пенсиите и заплатите им се плащат от данъкоплатеца. Какъв е смисъла от такова изкривяване на системата като се прилага ранното пенсиониране като стимул. Друг е въпроса, че 90% от МВР/МО служителите могат спокойно да си работят до старини без това да им пречи на и без това лежерната служба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
Godo
преди 9 години
И ПАК ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1945 ГОДИНА ДАДЕ ПЕНСИИ НА ВСИЧКИ. А ВЪВ ФОНДОВЕТЕ САМО 100 000 ЧОВЕКА ИМАХА 100 000 ДОЛАРА ОБЩО. Eто защо полицаи и армия получават ранни пенсии.. ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ ОЩЕ ДОКАТО СА МЛАДИ А НЕ КАТО СТАРЦИ. И ТОГАВА КОЙ ЩЕ СТАНЕ ТАКЪВ, БЕЗ РАННА ПЕНСИЯ, АМИ АКО ОСТАНЕ НА УЛИЦАТА СЛЕД 20 Г., А Е ВЛОЖИЛ В ТОВА ДА Е ПОЛИЦАЙ ИЛИ ВОЕНЕН - КОЕТО МУ ГАРАНТИРА КРАТКА КАРИЕРА, И ТОГАВА ЗАЩО ДА ВЛАГА В КРАТКА КАРИЕРА СЛЕД КОЯТО ЩЕ Е НА УЛИЦАТА. ТАКА САМО СВРЪХ ИЗПАДНАЛИ ЩЕ БЪДАТ ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ, И ТО ЩЕ МИСЛЯТ ЗА СЛЕД ТОВА, ДОРИ КАТО НЯМА ДА ВЛАГАТ ВСИЧКО В ПРОФЕСИЯТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. - Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ. ПОТРЕБЛЕНИЕТО ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ЗА ИКОНОМИКАТА, ДА НАКАРАМЕ ХОРАТА ДА НЕ ХАРЧАТ В БЪЛГАРИЯ, ДА ХОДЯТ В ГЪРЦИЯ. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:CUB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
за всички пенсионирали се преди 60г, независимо дали са жени или мъже няма какво да спорим, те просто са ***, особенно безбройните "инвалидни" пенсий. Но да се сравняват бившите пенсионирани по на 40г милиционери със това как да се вдига възрастта на миньори и химици над 60 е направо цинизъм. Да не говорим че бившите татови балерини май се пенсионираха на 30г, преди пилотите даже. Това е извратеното в пенсионната система и това я деформира. 65г за българи е направо напечатан некролог, но 40-45г за военни и полицаи е направо извращение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Онзи ден слушам двама чичковци към 60така си говорят зад мен. Хващам разговора от точка, в която единия казва- Е ти рано си се пенсионирал- Еми на 40 :O- E как на 40 бе?- Еми няма възраст. 20 години служба и се пенсионираш. И добра пенсия зимах - 480 лева (:O:O (на онова време, 250 лева беше добра... ЗАПЛАТА))ама дойде Костов и измислиха некъв коефициент и ми стана 208. Е глей от 480 на 208. Тва само у България го има---Оставям изводите на вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Lucifer
преди 9 години
Ами как няма да го тушира това напрежение, като полицаи и военни са готови направо да го гръмнат и изобщо се учудвам че още е жив....а виж за миньори, химици и др. там положението е такова че може да се размине с една псувня и да ги пенсионира и по на 70г. Човекът просто опитва почвата, както му е поръчано, но рискува да го отнесе за мръсната работа за която се е продал, щото напрежението е огромно, знаят се виновните за опразването на НОЙ и никакво вдигане на възраста дори и до 100г няма да напълни НОЙ. КТБ, тока и НОЙ са работа за камикадзета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още