IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Хората трябва да станем киборги

Ако забравите телефона си, все едно ви липсва крайник, твърди предприемачът

13:05 | 30.08.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Илон Мъск посети Китай във вторник, но не, за да говори за своята компания Tesla или за новата си фирма в Народната република. Вместо това, в съвместна изява с основателя на Alibaba Джак Ма, той говори за изкуствения интелект (AI), като повтори предупрежденията си за рисковете за човешкото общество, които тази технология крие.

"Хората подценяват капацитета на изкуствения интелект", каза Мъск по време на конференцията в Шанхай. „Те смятат, че ще си имаме работа с умни хора, но това ще бъде много повече. AI ще бъде много по-умен от най-умния човек“, поясни предприемачът.

Как обаче човечеството може да се противопостави на това зловещо обстоятелство. Мъск има предложение: „Ако не можете да ги победите, тогава се присъединете към тях“. С други думи, ние, хората, трябва да станем киборги.

Сред многото компании, които Мъск е основал, от юли има една, наречена Neuralink. Компанията се надява да тества разработените от нея интерфейси между компютрите и човешкия мозък още през следващата година. Експертите описаха основната технология като впечатляваща, но смятат времевия график на Neuralink за „невероятен“.

Мъск е по-оптимистичен. „Вече сме киборги", каза той в четвъртък. „Хората не осъзнават това. Но ние вече сме киборги, защото сме толкова интегрирани с нашите смартфони и компютри“.

По думите му смартфоните вече са нещо като разширение на хората. „Ако забравите телефона си, все едно ви липсва крайник", каза Мъск. „Но комуникацията с нашите смартфони все още е много бавна, особено нашият принос", добавя предприемачът.

Тя е много по-бавна от тази на AI. Следователно човечеството трябва да се задейства, призовава Мъск. „Ще бъдем много, много надминати от изкуствения интелект, по всякакъв начин“, предупреди предприемачът. „Гарантирам това", добави той. 

„Хората могат да работят само три дни в седмицата, по четири часа на ден с помощта на технологичния прогрес“, заяви от своя страна на сцената съоснователят на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма в рамките на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай в четвъртък, предава Bloomberg.

Срещата между Ма и Мъск се случва на фона на засилваща се търговска и технологична война между САЩ и Китай. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък допълнителни мита върху стоки за около 550 млрд. долара от Китай, часове след като Пекин обяви контра-мита за стоки на стойност 75 млрд. долара за САЩ.

Tesla е една от няколкото известни американски компании, засегнати от търговската война. В момента тя строи фабрика за своите автомобили в Шанхай. В началото на 2018 г. Мъск изпрати публично в Twitter съобщение на Тръмп, оплаквайки се от 25-процентната ставка за вносни коли за Китай, влизащи на пазара в страната.

Джак Ма пък е откровен критик на търговската война. В края на миналата година в рамките на China International Import Expo в Шанхай предприемачът нарече конфликта „най-глупавото нещо на този свят“.

Вижте повече технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
"...ще има хора които ще станат киборги и тя е за да не умрат..."Те тия вече са умрели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
majnata
преди 4 години
видинския капутт , на тебе най добре ша е да ти набият чипа / смартфона у задната порта ... щот там ти е мозъка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
И аз незнам каква е връзката с ИИ и киборгите, но ...ти имаш ли телефон ? а компютър ? Каква е причината зада ги имаш ?Ето по същата причина, просто един ден интерфесйа ти с тях (ръката и окото) ще бъдат заменени с по ефективен и по добър интерфейс ! ... и никой няма да те кара на сила, сам ще го пожелаеш като му дойде времето! :)Спомням си как около 2000та Бил Гейтс предложи хората да се чипосат, и тогава имаше голяма съпротива по медиите, щото щяли да ни следят, нямало да имаме лична свобода и тнт все верни неща ! Но 18-19 години по късно, както виждаш всеки си носи чипа за следене у джоба и му вика смартфон ... че и споделяме локацията си и на 80-те процента изобщо не им пука !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
V.At.
преди 4 години
Всъщност зададох неправилно въпроса.Покажете ми една съществена причина за създаване на изкуствен интелект заради която вие/аз ще поискаме да станем киборг ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
миячо, гъбата и верото дето е държиш не те прави коборг, хахаххаа... ти си прасе в чивешки дрехи... прасборг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Мошшшенико ти ставай такова, *** !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Да съди обонгото !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Garcor
преди 4 години
"Дайте една съществена причина за създаване на изкуствен интелект, който ще ни принуди да станем киборги?"Има една непреодолима причина, това е съществуването на отделни държави и конкуренцията между тях. Никоя държава няма да посмее да изостане технологично от останалите.Създаване на изкуствен интелект, който ще ни принуди да станем киборги е толкова сигурно, колкото и производството на оръжие.Ако случайно спре производството на оръжие, може да ни се размине и създаване на изкуствен интелект, който ще ни принуди да станем киборги.А дано, ама надали.Само при липса на отделни независими държави и общо планетарно управление може да има ефективни забрани.Иначе всеки диктатор в независима държава може да прави каквото иска с народа на държавата, дори да ги киборгизира ако това изгодно за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
julian12
преди 4 години
Ми те повечето са киборки с IQ клонящо към 0. Даже тук във форума има такива, които са ги ползвали за миялни машини. Смях смях....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Боян
преди 4 години
Има една много важна причина и съм сигурен, че до 20-30 години ще има хора които ще станат киборги и тя е за да не умрат, когато човек е положение да избере дали да е киборг или да се гътне повярвай ми повечето които ще могат да си го позволят ще го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още