IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитни линии за предекспортно финансиране ще стимулират износа

Обединението на бизнеса е неминуемо условие за разширяване на българския експорт, заяви Даниела Бобева

12:14 | 11.02.14 г. 3
Кредитни линии за предекспортно финансиране ще стимулират износа

За да излязат на големите азиатски пазари, българските производители трябва да се обединят. Това каза вицепремиерът Даниела Бобева на среща с бизнеса по време на Националния форум „Правителство – бизнес. Рестарт на икономиката“.

Основен проблем на нашия износ продължава да бъде малкият обем и неговата разпокъсаност, посочи още тя.

Обединението е неминуемо условие за разширяването и за конкурентоспособността на българския износ. Наред с това е и подобряването работата на търговските служби зад граница, посочи Бобева.

Тя обеща, че държавата ще разшири подкрепата и обхвата на услугите, предоставени на бизнеса, както и достъпа до финансиране. Българската банка за развитие (ББР) ще развие и увеличи услугите с оглед подобряване износа ни към големите азиатски пазари, посочи вицепремиерът. Тя уточни, че ще се отпускат кредитни линии за предекспортно финансиране.

"Европейските пазари са отворени за нашия бизнес. В същото време азиатските са по-затворени от гледна точка на административни пречки и контакти с бизнеса", каза премиерът Пламент Орешарски. Той допълни, че правителството ще се опита да проправи път на Изток. "Например Китай е необятен, но труден за достъп по ред причини - това е друг тип икономика и управление", заяви той..

премиерът посочи и перспективите на българския износ към Средна Азия - добро направление, останало неразработено досега. "За да излезем на големите външни пазари, ще трябва качество на продукцията, но и промяна в посока работата в екипи независимо под каква форма ще се кооперираме", каза премиерът и предупреди, че в противен случай пазарните възможности ще останат зад нас, обобщи той.

Финансовият министър Петър Чобанов допълни още, че държавата гледа на вътрешното потребление като на сериозен фактор за икономически растеж. Разчитаме на оживление на потреблението, но първо трябва да се подобри бизнес средата, работните места и от там - потреблението, каза той.

Всички новини от националната среща на бизнеса и правителството можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Чобанов звучи много ерудирано.. в ушите на човек, нямащ си хабер за какво се говори. Реалността е, че той цитира дословно парадигмите от икономическите учебници за средните училища:-----Финансовият министър Петър Чобанов допълни още, че държавата гледа на вътрешното потребление като на сериозен фактор за икономически растеж. Разчитаме на оживление на потреблението, но първо трябва да се подобри бизнес средата, работните места и от там - потреблението, каза той.----Много добре рецитирано послание, не съдържащо нищо друго освен икономическа теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Понеже темата е все още в раздел "на фокус", защо ли?Да добавя. Тези изкази и нови определения са чиста проба словоблудство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Толкова глупост изприказвана за толкоз кратко време си е рекорд. Тия не депутати, министри и др. подобни. В училищата да ги връщат, вечерно! Пък през деня - лопата и кирка.Отдавна хората са измислили и нарекли с правилните имена начините по които се подпомагат предприемчивите и работещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още