IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата тепърва търси средства за изграждането на газовата връзка с Гърция

ЕК няма практика да предоставя грантове на частни дружества, каквото е проектната компания за изграждането на съоръжението

11:36 | 11.09.15 г. 10
Държавата тепърва търси средства за изграждането на газовата връзка с Гърция

България търси пари за строителството на газовата връзка с Гърция, тъй като Европейската комисия (ЕК) няма практика да предоставя грантове на частни дружества, каквото е проектната компания за изграждането на съоръжението.

Въпреки предварителните нагласи, че финансирането реално е осигурено, сега се търсят начини и се водят преговори с европейските партньори за осигуряването на необходимите 220 млн. евро за реализацията на проекта, коментира в отговор на въпрос на Investor.bg енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа".  

Тя припомни, че проектът е от общностно значение и по тази причина ЕС вече отпусна средства за реализацията му още през 2009 г. Парите обаче не са достатъчни.

Работата по интерконектора се бави и защото още не е подписано окончателното инвестиционното решение между участниците – Българският енергиен холдинг (БЕХ) и холдинга Poseidon, в който участват Гърция и Италия, съобщи пред участниците в конференцията Теменужка Петкова. Основната причина за това е политическата криза в южната ни съседка, увери тя и допълни, че документът "почти е бил подписан в началото на юни", а сега се очаква това да стане до "2-3 месеца".

Основен аспект на работата на правителството на фона на осигуряването на енергийната сигурност, която е част от националната, е изграждането на междусистемната свързаност на газовата ни мрежа със съседните страни.

Газовата връзка с Гърция е изключително важна, защото ще диверсифицира и източника на природен газ - от Каспийско море. 

Енергийният министър отчете и забавянето по работата на всички останали връзки - с Румъния, Сърбия и Турция, макар и да увери, че активно се работи за тяхната реализация.

Местният добив на природен газ също е в плановете на правителството за осигуряване на енергийна сигурност, припомни още Петкова. Тя изтъкна започнатия търг за проучвания в два блока - Силистар и Терес, както и плановете за първи сондажи в Хан Аспарух, планирани за пролетта на 2016 г.

Като начин за осигуряване на енертийната сигурност в региона Петкова посочи плановете за изграждане на Европейския енергиен съюз. Неговите цели са осигуряването на сигурността на енергийните доставки, тяхната устойчивост и конкурентоспособност. България работи активно за осъществяването на тези цели, допълни още енергийният министър.

Три важни аспекта на сигурността в Югоизточна Европа постави в своето изказване по време на форума министърът на външните работи Даниел Митов - миграционният натиск, кризата в Украйна и енергийната сигурност.

Трябва да се има предвид, че за бежанския поток може да се говори не само за трафик на хора, но за опити да бъдат инфилтрирани бойци от “Ислямска държава”, покочи той. Министърът уточни, че потокът през България е ограничен, тъй като бежанците са намерили нов път - известен вече като Балкански коридор, през Гърция, Македония и Сърбия до Унгария и оттам към Западна Европа.

"Мъртвият мир не удовлетворява никого", каза вътрешният ни министър по повод на конфликта в Украйна. Той призова да бъдат спазвани споразуменията, подписани в Минск, защото те са без алтернатива.

По отношение на енергийната сигурност Митов припомни, че регионът е много важен за преноса на енергийни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 8 години
А да се сещате за връзката с Румъния, която уж трябваше само да свърже Русе с Гюргево и през 2013 беше почти готова до изчистване на една авария? От две години все следващия месец е готова. Продажна клика са тия хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Хаааахахаха... На говноглавите пак Газпром им е виновен, пак комунисти, пак предатели търсят...! На кривия *** все червена вълна му пречи!Лесно е мунчовци да се руши, да се спира, да се разваля! Трудно се прави! Много са *** усти да обясняват нещата! Не останаха обаче глави и ръце нещо да направят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
...много питаш братчед , пък кат не щеш чаСник да продава има ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Един Българин
преди 8 години
А , питаме ли защо не е приоритетно? Частникът ще продава газ на държавата. Това прилича на проекта "топ-енерджи". Кой може да е частникът - ами някой с парите на Газпром. Познайте тогава каква диверсификация ще се получи. Такива дръжества трябва да са държавни по закон дори! Но понеже Газпром с пътища не се занимава - за това за тях пари има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
белот
преди 8 години
Пътищата са друга работа. Те са приоритетни за ЕС. А газоснабдяването на България не е от приоритатните работи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Какъв боб?Дават около 1 милиард годишно за пътища, не могат да намерят 220 милиона. При това ако бяха постъпили национално отговорно, щяха да получат 70-90% финансиране от ЕС за този проект. Ама те алчни, престъпни и долни гадове, независимо от коя партия са и какви политически убеждения защитават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Държавата да хвърля боб и сигур ше намери ... средствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Държавата на Мафията се тута безкрайно с интерконекторните газови връзки за да се запази монополът над цените на газа в нещастната ни територия. Ако искаха, досега 100 пъти щяха да построят тия връзки, но все нещо и ня#КОЙ им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
А кой *** и български национален предател е направил така, че проектната компания за изграждане на връзката да е частно дружество и да се загуби ефрофинансирането?Искаме името/имената им да станат публични и да се знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 8 години
никога няма да я построят тая врузка. поне докато съм жив...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още