IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До юни се чака одобрение за ОП „Иновации и конкурентоспособност“

Възможно е от есента да стартират пилотни процедури преди официално излязлата нотификация, каза Любомир Ганчев, експерт в МИЕ

17:30 | 18.02.14 г.
<p>
	Любомир Ганчев, експерт в МИЕ. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Любомир Ганчев, експерт в МИЕ. Снимка: Investor.bg

През новия програмен период 2014-2020 по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в сферата на здравеопазването финансирането ще е за ново оборудване за болниците, за покриване на стандарти за качество, управление на системи за качество и за иновации.

Това каза Любомир Ганчев, съветник на министъра на икономиката и енергетиката по въпроси, свързани с европрограмите по време на Клуб Investor.bg на тема „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“.

Той обясни, че 25 на сто от парите ще отидат за зелена икономика и енергийна ефективност, като тук влизат и строително-монтажни работи и оборудване от по-висок енергиен клас.

Експертът от министерството на икономиката посочи, че вторият вариант на програмата вече е в Брюксел. Чака се до юни-юли програмата да бъде одобрена и „от есента може да стартират пилотни процедури и преди официално излязлата нотификация“, каза Ганчев. 

Като експерт той сподели наблюдението си, че и досега болниците са търсели активно възможностите за еврофинансиране и дори определи проектите като „едно доста високо качество на разработка“.

По негови думи обикновено се кандидатства за покриване на международни стандарти за качество, за оборудване, за управление на качеството на здравните услуги, иновации и иновативни подходи в лечебните заведения.

Експертът посочи, че още в началото на мандата на правителството е било взето решение какво трябва да се финансира.

„Бизнесът не се съгласи за технологични паркове да бъдат заделени 1 милиард лева“, каза той и допълни, че новата програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще е в размер на 1,2 милиарда евро. Те не могат да бъдат похарчени за големи технологични паркове, заяви Ганчев. По негово мнение преди всичко бизнесът трябва да стане по-конкурентоспособен и едва тогава да се разработват проекти за нови такива паркове.

Какво още каза по време на форума експертът от МИЕ може да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още