IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart получава 10 млрд. долара бонус след придобиването на Flipkart

PhonePe, която е част от Flipkart, успя да достигне пазарна стойност от 10 млрд. долара, превръщайки се в основен играч на пазара за дигитални разплащания в Индия

14:15 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато американският лидер в търговията на дребно Walmart Inc. плати 16 млрд. долара за контрола на индийската Flipkart Online Services Pvt. през 2018 г., компанията получи малко забелязано дъщерно дружество като част от сделката. Сега това дружество се разраства, превръщайки се в един от най-големите стартъпи в Индия, изненадващ бонус за Walmart след придобиването, пише Bloomberg.

Ръководството на Flipkart наскоро упълномощи отделът PhonePe Pvt Ltd. да се превърне в отдела компанията, която успя да набере 1 млрд. долара от външни инвеститори, достигайки стойност от 10 млрд. долара, съобщават източници, запознати с темата. 

Финансирането може да приключи през следващите няколко месеца, въпреки че преговорите все още не са финализирани и условията могат да бъдат променени.

Звеното може да стане напълно независимо с отделна база от инвеститори, въпреки че притежаваната от Walmart Flipkart ще остане акционер.

За момента Walmart и Flipkart не отговарят на запитванията на Bloomberg относно тази тема.

PhonePe, което значи „на телефона“ на хинди и се произнася „phone pay”, успя да се превърне в един от основните доставчици на услуги за дигитално разплащане в Индия. Нейните обеми и стойности на трансакциите са се увеличили съществено през последната година, тъй като потребителите в страната бързо възприемат технологията за дигитален паричен трансфер.

PhonePe дели пазара с Paytm, която е лидер в това отношение, подпомагана от милиардера Уорън Бъфет.

PhonePe е „безпрецедентен актив“, смята Едуард Ирума, анализатор от KeyBanc Capital Markets,. Той изчислява, че бизнесът може да струва между 14 и 15 млрд. долара, отделен от операциите на Flipkart.

В продължение на месеци Walmart обсъжда дали да продължи да финансира вътрешно бизнеса с разплащания или да раздели операцията, за да набере средства от външни инвеститори. След като инжектира PhonePe с 300 млн. долара, американският търговец на дребно избра втория начин.

Остават нерешени обаче бъдещите роли на външните инвеститори за Flipkart. Tiger Global Management и Tencent Holdings Ltd. притежават места в директорския борд и дялови участия от приблизително 5%. От своя страна Walmart притежава около 80%. Бордът ще трябва да навигира между различните интереси преди финализиране на каквато и да било сделка.

Индийският пазар за дигитални разплащания притежава огромен потенциал. Очаква се този бизнес да достигне стойност от 1 трлн. долара до 2023 г. и около 200 млрд. долара през тази година, посочват от Credit Suisse Group AG.

Освен PhonePe и Paytm, в Индия се подвизават още Google Pay, Amazon Pay, като в скоро време към тях ще се присъедини и услугата за разплащане на WhatsApp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още