IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в непублични компании достигнаха рекордните 3 трлн. долара

За част от анализаторите обаче това е временно преди залеза на бранша

11:25 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в непублични компании достигнаха рекордните 3 трлн. долара

Стойността на активите, управлявани от компаниите за инвестиции в непублични компании по света, е продължила да се увеличава през миналата година, достигайки рекордните 3 трлн. долара въпреки вълненията на финансовите пазари и икономическия застой, съобщи CNBC, позовавайки се на изследване на Prequin.

Браншът като цяло имаше проблеми с набирането на ново финансиране, със спада на деловата активност и нарастващите обществени критики. Въпреки това той продължи да привлича активи от инвеститори като пенсионните фондове, търсещи добра възвращаемост, за да изпълнят задълженията си.

През ноември Системата за пенсиониране на учителите в щата Тексас обяви, че ще предостави за управление на компанията за дялови инвестиции KKR and Apollo Global 6 млрд. долара. Средствата трябва да бъдат инвестирани в мажоритарни пакети акции на компании.

През настоящата година  Blackstone доказа, че все още е възможно да бъдат привлечени огромни фондове, след като приключи набирането на 16 млрд. долара, започнало през януари 2011 г., като това е 6-тата по стойност инвестиция в бранша, припомнят от Prequin.

Според проучването на компанията активите под управление в бранша са нараснали с 9,4% през миналата година спрямо 11,9% през предходната, но това е втори резултат от 2007 г. насам.

„Устойчивият ръст на активите в бранша подчертава факта, че инвестициите в непублични компании продължават да бъдат привлекателни за институционалните инвеститори, които желаят да се откажат от ликвидност за сметка на по-добра възвращаемост“, заяви Бронуин Уилямс от Prequin. „Въпреки несигурността и волатилността, преобладаващи през последните години, увереността, че мениджърите в компаниите за такива инвестиции все още могат да осигурят тази възвращаемост, се запазва“, добави тя.

Възвращаемостта им изпреварва средно за последните 10 години тази от индексите S&P 500 и MSCI Europe. Нивото на ръст на активите се запазва, макар и доста под регистрираните 33,6% и 37,6% съответно през 2007 и 2006 г., докато пазарът бе в периода на бум.

Други наблюдатели на бранша не са чак толкова „бичи“ настроени, смятайки, че нарастващата стойност на активите просто фиксира времевия отрязък, оставащ до закриването на компаниите за инвестиции в непублични компании. Нещо повече, много компании са принудени да задържат активи по-дълго, отколкото биха го направили обикновено, преди да успеят да ги продадат.

Броят на продължаващите да действат компании за такива инвестиции се е свил за пръв път през 2011 г. според консултантската компания Triago. В доклада ѝ от март се добавя, че броят на „жертвите“ в бранша вероятно ще нарасне драматично след 2015 г., след като зле представящите се инвестиционни портфейли от периода на пика на кредитния балон бъдат закрити.

Проучването на Prequin разкрива също разширяващата се пропаст между най-добре и най-зле представящите се компании. „Ключовият проблем за инвеститорите остава установяването, проучването и подборът на най-добрите фонд мениджъри за техните портфейли“, подчертава Уилямс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още