IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Световната банка следи Фед с готовност за действие

Целта на финансовата институция е да смекчи удара, който ще понесат развиващите се пазари от свиването на монетарните стимули в развитите страни

18:27 | 19.06.13 г. 1
И Световната банка следи Фед с готовност за действие

Световната банка е притеснена за разпростиращото се въздействие върху развиващите се страни от евентуалното забавяне на монетарните стимули в САЩ и ще осигури максимално възможния капитал, когато разходите за заемане на средства от пазарите нараснат, заяви президентът на финансовата институция Джим Йон Ким, цитиран от Ройтерс.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке предизвика пристъп на вълнения на финансовите пазари, след като на 22 май обяви, че финансовата институция може още преди края на годината да започне да забавя темпото, с което влива средства в икономиката на страната. Развиващите се пазари поеха основния удар на обхванатите от страха инвеститори.

„Постоянно наблюдаваме какви са разпространяващите се последици от тези нестандартни монетарни политики особено спрямо развиващите се страни“, каза Ким. „Ако САЩ наистина се отдръпнат и забавят своите количествени улеснения, разходите за заемане на средства от разарите ще нараснат и смятаме, че това ще се случи и в развиващите се държави. А това е реално опасение“, добави той.

Днес е вторият ден от поредното двудневно заседание на Комисията за свободния пазар към Фед, като повечето анализатори очакват централната банка на САЩ да запази възможността за свиване на монетарните стимули преди края на годината след смесените макроикономически данни напоследък.

Ким не очаква отлив на капитал от развиващите се пазари или нещо подобно в мащаба, регистриран по време на азиатската финансова криза от края на 90-те години на ХХ век, нито „скорошна и рязка“ промяна в политиката на Фед. „Бен Бернанке ясно и непоколебимо обяви какво е необходимо“, изтъкна той.

Президентът на СБ обаче призна, че световната икономика е залята от пари, напечатани от централните банки, а при положение, че Япония вече предприема безпрецедентна стимулираща програма, е навлязла и на „непозната територия“.

„Ако цената на капитала започне да се покачва, ще трябва да открием начини за създаване на нови инструменти, които да направят капитала достъпен за инфраструктурата“, отбеляза Ким. Банката работи по световна инфрастуктурна система, за да може да реализира това си намерение.

По думите на Ким държавите със средни приходи са готови да инвестират, защото знаят, че участието на СБ ще включва и частен капитал. „Смятаме, че това трябва да се направи спешно, така че напредваме доста агресивно“, подчерта той. „Докато лихвите се повишават, ще трябва да действаме, за да осигурим капитал при лихви, които са адекватни за развиващите се страни“, добави президентът на СБ.

Според него е забележително колко много развиващи се икономики са се възстановили бързо от световната финансова криза през 2007-2009 г. „Смятаме, че това се случи, защото те взеха множество трудни решения преди това. Те проведоха своята финансова консолидация, насочиха вниманието си върху разходите в публичния сектор и ги рационализираха“, обясни той.

Но също толкова забележително е, че в епохата на свръхниски лихви тези страни не можеха да получат достъп до дългосрочни инвестиции, чиято цена да могат да си позволят. „Те твърдят, че са направили всичко както трябва, а продължават да нямат достъп до капитал“, твърди Ким.

„Точно както през 2008 г. трябва да бъдем антицикличното подразделение, което е готова да действа, за да смекчи удара върху развиващите се страни“, посочи той.

В дългосрочен план СБ има за основна роля участието в „понижаване на риска“ на инфраструктурни проекти, особено в Африка, така че да могат да бъдат привлечени дългосрочни инвеститори.

„Инвестициите на частния сектор се очертават като мащабен елемент от нашата собствена стратегия“, подчерта президентът на финансовата институция.  Той посочи примера с язовира Инга III в Демократична Република Конго, който според него разполага с потенциала да осигури електричество за цялата част на Африка, разположена южно от пустинята Сахара, изключвайки ЮАР. Все още обаче международните инвеститори са разбираемо предпазливи да се ангажират със страна, залята от насилие в период на продължителни бунтове.

СБ и ООН се опитваха да създадат „малък инкубатор около този проект, така че на практика да можем да привлечем институционални инвеститори“, уточни Ким. „Трябва да открием някакъв начин да създадем ръководна структура, която да устои на превратностите в политиката на Демократична република Конго. Смятаме, че това е възможно“, твърди той. „Така че нека изчакаме“, добави президентът на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Те предния доклад на ФЕД, преди да излезе официално, го имаха над 10 човека ден преди да го публикуват, ама сега явно са "затегнали контрола", щом Световната банка чака... освен ако не е пълен цирка... а? Съмнява ли се някой :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още