IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката с Disney може да оцени Fox на около 75 млрд. долара

Никой от фамилията Мърдок няма да получи място в борда на Disney

11:36 | 14.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сделката на Walt Disney за придобиване на филмовия, телевизионния и международния бизнес на 21st Century Fox на Рупърт Мърдок ще оцени последната на над 40 долара на акция, или 75 млрд. долара, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Ройтерс.

Сделката, за която се твърди, че ще бъде обявена днес, ще сложи край на повече от половин век експанзия от страна на 86-годишния Мърдок, който превърна един австралийски вестник, наследен от баща му на 21-годишна възраст, в един от най-важните световни медийни и филмови конгломерати.

Съгласно условията на сделката (изцяло в акции) активите на Fox ще бъдат продадени на Disney, включително филмовото и телевизионното студио 20th Century Fox, кабелните мрежи и международните операции ще бъдат оценени на около 29 долара на акция, коментира източник в сряда.

Останалите активи на Fox, фокусирани върху новините и спорта, ще бъдат предложени на сегашните акционери във Fox в рамките на нова компания, която вероятно ще е оценена на над 11 долара на акция, коментира източник, пожелал анонимност.

Disney и Fox не са отговорили на запитванията за коментар. Книжата на Fox завършиха търговията в сряда на цена от 32,75 долара за брой, благодарение на което пазарната капитализация на компанията достигна близо 60 млрд. долара. The Wall Street Journal първи писа конкретни данни за сделката.

Споразумението бележи новото фокусиране на Мърдок върху медийния бизнес, неговата дългогодишна страст.

Никой от фамилията обаче няма да получи място в борда на директорите на Disney, посочват източниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още