IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Келнер е близо до придобиването на bTV

Очаква се сделката за мажоритарен дял в CME, която е собственик на българската телевизия, да бъде обявено до дни

20:50 | 17.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестиционната компания PPF, която е собственост на най-богатия чех Петер Келнер, е близо до финализирането на разговорите за придобиване на мажоритарен дял в Central European Media Enterprises (CME), която е собственик на bTV, от американската компания AT&T, съобщава Ройтерс.

AT&T притежава 64% от обикновените акции на CME, но на практика контролира 75% от компанията чрез привилегировани акции. Американската компания получи CME в наследство след сливането си с Time Warner.

CME, която оперира телевизии в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения, има пазарна капитализация от 1,13 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Чешкият ежедневник Hospodarske Noviny и информационният сайт Aktualne.cz съобщиха, че резултатът от разговорите може да бъде обявен „до дни“. Те се позовават на неназовани източници.

Според съобщението Келнер води разговорите лично. Продажбата може да се окаже една от най-големите на чешкия медиен пазар, тъй като CME притежава водещия канал TV Nova.

Говорителка на PPF съобщи, че компанията няма да коментира пазарни спекулации. Представители на CME не са били открити от Ройтерс за коментар, а AT&T не е отговорила на имейл с молба за коментар.

 

СМЕ работи на пет пазара в Централна и Източна Европа - Чехия, Румъния, Словакия, Словения и България. В България тя е собственик на медийната група на bTV, която включва каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

Припомняме, че СМЕ купи медийната група през 2010 г. за 400 млн. долара. По-рано през годината компанията продаде хърватския и словенския си бизнес на Slovenia Broadband за 230 млн. евро. Компанията възнамерява да ползва средствата за погасяване на част от дълга.

CME е медийна и развлекателна компания, чиито акции се търгуват на NASDAQ Global Select и на Пражката фондова борса.

PPF притежава разнородни активи – от банки до недвижими имоти и телекоми в Европа и Азия, включително чешкия телекомен оператор O2 Czech Republic и глобалния кредитор Home Credit.

В България Петер Келнер е собственик на Telenor, а миналата година обяви, че е сключил сделка за придобиването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Сделката обаче не беше разрешена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти у нас. Стойността на сделката беше малко над 185 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още