IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: След месец News Corp. се разделя на две

И двете нови подразделения ще бъдат оглавени от Мърдок, а акционерите са защитени от враждебно изкупуване

15:50 | 25.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И двете подразделения ще бъдат оглавени от Мърдок. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И двете подразделения ще бъдат оглавени от Мърдок. Снимка: Ройтерс

Дните на сегашната медийна империя на Рупърт Мърдок са преброени. На 28-и юни подготвянето от месеци разделяне на медийния конгломерат на Рупърт Мърдок трябва да се случи окончателно, като след тази дата корпорацията ще започне да функционира като два отделни бизнеса – с издателство и със забавно съдържание, обяви официално компанията.

И двете подразделения ще бъдат оглавени от Мърдок, който е настоящият председател на борда на директорите и изпълнителен директор на News Corp, съобщава BBC. 

Издателската компания ще задържи бранда News Corp., под чиято шапка се издават вестниците Wall Street Journal и Times. Другата ще се казва 21st Century Fox и ще се концентрира върху киното. 

Една от причините за разделянето е скандалът с подслушването, избухнал около вече спрения британски вестник News of the World. Тогава журналисти от таблоида News of the World, собственост на News Corp, предизвикаха обществено недоволство, след като стана ясно, че са се сдобили незаконно с телефонни съобщения на известни личности и хора, свързани с жертви на престъпления. След скандала таблоидът с над стогодишна история беше закрит. Друга причина е и мрачната перспектива пред печатните издания.  За разлика от тях телевизионният бизнес, в който влиза и Sky Germany, се справя чудесно. 



В петък бордът на директорите прие също така план за опазване на акционерите, който трябва да предотврати враждебно поглъщане във фазата непосредствено след отделянето. Планът, наречен "хапче отрова", няма да разрешава на нито един инвеститор да закупи повече от 15 на сто от акциите с право на глас във всяка една от двете нови компании в срок от една година след разделянето. Това може да се постигне, след като на съществуващите акционери им се предостави възможност да закупят акции на половин цена, ако бъде достигнат праг от 15 на сто.

Това от своя страна дава възможност на основателя на компанията Рупърт Мърдок купува нови акции, за да запази с 40 на сто от акциите с право на глас контрола си върху двете нови компании.

„Продължаваме да вярваме, че разделението ще отключи истинската стойност на двете компании и техните различни активи, позволявайки на инвеститорите да печелят от отделни стратегически възможности, идващи от по-фокусиран мениджмънт на всяко подразделение”, посочва Мърдок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още