IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите технологии ще превърнат целия свят в нюзрум

Виртуалната и добавената реалност създават по-силни спомени и могат да се ползват активно от медиите, твърди Майкъл Куейнтъс

14:30 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Мтел</em></p>

Снимка: Мтел

Новите технологии ще променят значително журналистиката, като „ще превърнат целия свят в нюзрум“, коментира по време на Future Media Forum в София Майкъл Куейнтъс, съосновател на консултантската компания IQ Gemini, базирана в Мюнхен.

Куейнтъс, който е работил в телевизия CBS в САЩ, смята, че има няколко ключови технологии, които ще са фактор за тази промяна – виртуалната и добавената реалност, дроновете и стриймингът на живо.

Именно виртуалната и добавената реалност ще са тези, които ще превърнат всяка една точка на света в „работно поле“ за журналистите, благодарение на факта, че хората ще могат да предават на живо съдържание в тази нова виртуална среда, която тепърва се развива.

Според експерта Google Earth например „ще бъде нещо живо“, като ще ни показва в реално време къде и какво се случва. Това ще се случа и благодарение на функцията за геотагване.

Всичко това означава не само промяна на компетенциите на експертите в медиите, но и по-добро разбиране на това от какво се нуждае аудиторията и търсенето на нови канали, чрез които да се достигне до нея.

„Важното е ние като журналисти да разберем как да използваме всичко това, за да информираме хората“, категоричен е Куейнтъс.

Новите технологии ще донесат повече интерактивност в медиите, но ще имат и друга добавена стойност. По думите на експерта виртуалната и добавената реалност създават по-силни спомени, тъй като активират емоциите в тялото.

„Сега използваме технологиите много зле. Вече не използваме телата си. Имаме толкова много информация, която е достъпна за нас, но не използваме телата си. Вперили сме поглед в мобилните си устройства“, обясни още той.

Всъщност фактът, че виртуалната и добавената реалност предлагат по-силно запаметяване, се дължи на факта, че хората имат много добра система за разбиране и запомняне на неща в пространството около нас. Така, поставени в напълно нова среда, ние ще изпитваме всичко „през“ нея.

„Важно е да знаем как работи паметта ни, защото при по-силни емоции ние запомняме много повече“, коментира още Куейнтъс.

Той смята, че именно чрез виртуална реалност хората ще посещават събитията и ще ги гледат директно, докато се намират на напълно различно място. Дроновете пък ще позволят снимки от нова перспектива, като ще могат да се ползват активно от медиите навсякъде.

От своя страна, стриймингът на живо ще овласти допълнително аудиторията, като „всеки ще се превърне в новинарска агенция“.

„Всичко това обаче може да е опасно за медиите, но може и да им помогне да достигнат до нови потребители. Истината е, че медиите трябва да експериментират – това е единственият начин да продължават да се учат“, обясни още Куейнтъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още