IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок планира „сватба“ на продуцентските компании

21st Century Fox е близо до съюзяване с най-големите продуцентски фирми

20:07 | 16.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мърдок планира „сватба“ на продуцентските компании

Медийният магнат Рупърт Мърдок планира гигантска сватба в света на телевизионното риалити - 21st Century Fox, подразделението за кино и телевизия на австралийския милиардер е близо до джойнт венчър с продуцентските компании Endemol (продуцент на Big Brother), Shine (Masterchef) и Core Media Group (American Idol), заяви в четвъртък Fox. За изпълняването на тази цел Fox ще се съюзи с инвестиционния фонд Apollo Global Management. 

Двете страни са подписали писмо за намерение. Те искат да обединят своите ресурси и заедно да управляват съвместното предприятие, заяви 21st Century Fox, цитирана от Ройтерс. Групата ще може така "да създаде повече съдържание и да го продава в повече страни“. Но договорът все още не е подписан и подпечатан. Все още не е сигурно, че съвместното предприятие ще се появи на бял свят.

Заедно продуцентските компании могат да продават дълъг списък от популярни телевизионни предавания, включително American Idol, шаблонът за „България търси талант", както и популярното американско готварско шоу Masterchef и известното Big Brother.

Базираната в Амстердам Endemol се счита за най-голямата независима продуцентска компания в света с около 90 офиса в 30 страни. Инвестиционният фонд Apollo е мажоритарен собственик на Endemol и собственик на Core Media Group.

Роденият в Австралия Мърдок, който вече има американско гражданство, контролира глобална медийна империя. През миналата година той раздели холдинговото дружество на две компании: пресгрупата News Corp, която включва и Wall Street Journal, и подразделението за кино и телевизия 21st Century Fox. Британската продуцентска компания Shine от три години принадлежи на конгломерата на Мърдок и на свой ред контролира 26 други продуцентски фирми в единадесет държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още