IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок на крачка от продажбата на Sky Deutschland и Sky Italia

Телевизионният бизнес в Европа минава под шапката на BSkyB, а сделката ще вкара свежи пари в 21st Century Fox Inc преди евентуална сделка за Time Warner

11:23 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Мърдок на крачка от продажбата на Sky Deutschland и Sky Italia

В близките дни 21st Century Fox Inc. на медийния магнат Рупърт Мърдок предстои да сключи споразумение за продажбата на Sky Italia, която притежава напълно, и за дела си от 57 на сто в Sky Deutschland AG на British Sky Broadcasting Group Plc (BskyB), съобщи Bloomberg. Според агенцията активите се оценяват на 10 млрд. евро (13,5 млрд. долара). Fox, от своя страна, притежава 39%-ен дял в BSkyB.

Процесът досега се сблъскваше с протеста на миноритарни акционери, пише британският Sunday Times, без да се позовава на източник. Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщава, че очевидно предстои обрат в настроенията. В началото на търговията във Франкфурт акциите на Sky Deutschland поскъпнаха с почти три процента.

Постъпленията биха могли да предоставят на Мърдок допълнителни средства за офертата за придобиване, която неговата 21st Century Fox отправи на Time Warner, без да се налага да заема средства. Въпреки че Fox е готов да плати повече от 75 млрд. долара, след като Бордът на Time Warner отхвърли оферта от 85 долара за акция, все още няма окончателно решение за това дали офертата да бъде повишена, твърдят източници на Bloomberg.

JPMorgan Chase & Co, най-голямата банка в САЩ по активи, и Goldman Sachs Group Inc., петата по големина банка в САЩ, ще помогнат на Мърдок да финансира сделката.

Една евентуална сделка с базираната в Ню Йорк Time Warner ще прекрои медийната индустрия, предоставяйки на Fox повече влияние в преговорите с платените телевизионни доставчици, които също се сливат, за да придобият по-голям мащаб.

Само през последните месеци Comcast придоби Time Warner Cable Inc. за 45,2 млрд. долара, а AT&T Inc. поиска да придобие DirecTV за почти 50 млрд. долара - двете най-големи придобивания за 2014 г. Сделка между Fox и Time Warner може да надмине и двете придобивания по размер. Ако сливането се осъществи, 21st Century Fox и Time Warner ще се превърнат в гигант в сферата на медиите и развлекателната индустрия с общи приходи в размер над 65 млрд. долара.

Още през май BSkyB потвърди, че заедно с компанията майка 21st Century Fox се водят разговори за възможното придобиване на Sky Deutschland и Sky Italia. Ако BSkyB придобие акциите в Sky Deutschland, концернът ще трябва да направи търгово предложение към останалите акционери. Британската компания вече обясни, че ще предложи дължимата по по закон минимална цена, но без никаква допълнителна премия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още