IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мърдок може би иска да купи CNN

Медийният магнат е телефонирал два пъти през тази година на главния изпълнителен директор на AT&T Рандъл Стивънсън

08:05 | 13.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Медийният магнат&nbsp;Рупърт Мърдок. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Медийният магнат Рупърт Мърдок. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният председател на 21st Century Fox Inc. Рупърт Мърдок е осъществил през тази година две телефонни обаждания до главния изпълнителен директор на AT&T Inc. Рендъл Стивънсън, за да обсъди CNN и дали телекомът има планове да продаде новинарския канал, твърдят източници, запознати със ситуацията, пред Bloomberg.

Fox e нямал интерес да купи кабелната новинарска мрежа и Мърдок не е предложил да я купи, казва един от хората, пожелал анонимност, защото разговорите са частни. Друг човек, запознат със ситуацията, заяви, че Мърдок е изразил интерес да купи CNN. Стивънсън потвърди през миналата седмица, че не е бил заинтересован от продажбата на CNN и не е предложил продажба като условие за получаване на одобрение от страна на властите в САЩ на планираното придобиване на Time Warner Inc. от AT&T. За разговорите съобщи първо Ройтерс. 

Напоследък CNN се радва на засилен медиен интерес поради критиките на американския президент Доналд Тръмп, чийто министър на правосъдието разглежда придобиването. Като директор на най-големия конкурент на CNN - Fox News, Мърдок би имал интерес да научи какви за плановете на Стивънсън. Мърдок е довереник на Тръмп, а президентът похвали участието на Fox News в отразяването на мандата му.

Мениджъри на AT&T са се срещнали в началото на миналата седмица с директора на антитръстовия отдел на Министерството на правосъдието Макан Делрахим и са обсъдили сделката с Time Warner, каза Стивънсън в четвъртък. Главният изпълнителен директор добави, че е получил обаждания за евентуалната продажба на CNN. Такъв ход няма да има смисъл и няма да противоречи на плана за изграждане на бизнес за разпространение на медии, казва Стивънсън.

Главният финансов директор на AT&T Джон Стивънс заяви пред инвеститори в конферентен разговор във вторник, че времевият период за завършване на придобиването на Time Warner вече е несигурен. Министерството на правосъдието е поискало да бъдат продадени активи като CNN и DirecTV, твърдят източници, които са запознати с въпроса. AT&T заяви, че неговият юридически екип се подготвя за съдебна борба.  

В края на миналата година операторът обеща да запази журналистическата независимост на CNN, след като бъде финализирана сделката за 85 млрд. долара за придобиването на компанията майка на медията - Time Warner. “CNN е американски символ на независимата журналистика”, пише Стивънсън, ден след като компанията му разкри новината за мегасделката. “Ние трябва да защитаваме творческия талант в целия бизнес на Time Warner. Талантът трябва да вярва, че ще има същата творческа свобода (след сливането), каквато има днес”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още