IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикаутор настоява една трета от музиката в медиите да е българска

Организацията предлага промени в ЗРТ, целящи въвеждането на специална квота по примера на други европейски страни

13:34 | 12.02.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Музикални звезди подкрепиха националната кампания &bdquo;За повече българска музика в ефира&rdquo;.<em> Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Музикални звезди подкрепиха националната кампания „За повече българска музика в ефира”. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Организацията за управление на авторски права "Музикаутор" предлага законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.

Предложението е базирано на проучване на “Алфа Рисърч”, проведено по заявка на Музикатор, което показва, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Предложението е обсъдено с министъра на културата Боил Банов на 10 февруари, когато са дискутирани възможностите в тази посока.

Проучването, проведено през септември 2019 г. и включващо 1099 интервюта с хора над 15-годишна възраст, показва още, че цели 72% от респондентите биха желали в медиите у нас да звучат повече песни на български език. 42 на сто твърдят, че най-много обичат да слушат българска музика, а под 10 на сто - предпочитат чуждестранна.

Същевременно радиото продължава да е най-използваният приемник за слушане на музика и 70% от българите твърдят, че го ползват. 37 на сто пък посочват, че той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

Данните показват още, че медиите са каналът, от който хората научават за български музиканти и техните нови произведения (над 62%), следвани от приятели и познати (19%), общности в социалните мрежи (16%). Съвсем малък едноцифрен е делът на онези, които научават за българска музика от посещения на клубни концерти.

Натежава и фактът, че се наблюдава спад на българската музика в ефира на родните радиостанции. Ако през 2015 г. делът ѝ е бил 26,6%, то през 2018 г. е спаднал под 22%.

“Ако разгледаме само частните радиостанции, картината е още по-песимистична - българската музика е твърдо под 20%”, коментира председателят на Управителния съвет на Музикаутор Ясен Козев.

От организацията посочват, че редица европейски страни вече имат подобни квоти.

“12 държави, които ние проучихме, са въвели квоти, които включват между 15 и 43% национална музика в ефира на медиите между. Обществените нагласи в България са за над 60%”, коментира изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров. Тези държави са: Полша, Словения, Дания, Швейцария, Великобритания, Естония, Португалия, Белгия, Франция, Унгария, Нидерландия и Украйна.

На този етап няма единна практика по отношение на квотите в Европейския съюз. но по думите на Иван Димитров в Македония например, има 50% квота за македонска музика, а Полша е успяла да постигне и регулация и на онлайн медиите.

Съгласно предложението на Музикаутор за телевизиите е предвиден по-специален режим, изключващ филмите, спортните събития и рекламите, тъй като често това са външни продукции, които се купуват или получават готови.

По думите на Иван Димитров органът, който би могъл да следи спазването на подобно условие, е Съветът за електронни медии (СЕМ), който и в момента извършва непрестанен мониторинг на съдържанието в ефира. 

“Предпочитаме предвиждането на санкции да бъде обсъдено в рамките на Парламента, за да има баланс и да бъде отчетена практиката на СЕМ в такива случаи”, коментира Димитров. “Това не е водещото за нас. Искаме да изведем обществения интерес като ключов, който настоява за това да има повече българска музика”.

От Музикаутор допълниха, че са готови с предложение за промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), което ще бъде депозирано днес в Народното събрание. Когато става дума за българска музика в ефира, искането е тя да звучи между 6 ч. и 22 ч., поне един от авторите ѝ да е български гражданин и поне половината от българската музика с текст да е с текст на български език. 

Кампанията вече набира популярност. Онлайн петиция успя да събере близо 1000 подписа в подкрепа на идеята за въвеждане на квота за българска музика в медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Хаха, тия в кой век живеят, бе?!! Насила ще налагат второкачествения продукт! Ей, светът вече е отворен, продуктите са мултинационални и или имат качество или не! Свиквайте с тая идея, другари от Мюзикаутор! Ще си слушаме музика от целия свят, филми пак така, храна, книги, и тн и и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Валери настоява, една трета от залозите да са на наши мачове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Тоест ти предпочиташ наш продукт, но посредствен, с крадена мелодия, вместо да слушаш чужд, по-добър, със собствена мелодия? Аз пък не подкрепям българското, подкрепям качественото, без значение от произхода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 4 години
... и всеки трети ден да се яде боб с наденица (по закон).... иначе къв Българин си!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
scott
преди 4 години
и как неква си музикална помия ше те възпита? Требва да включиш и другата половина. като заливаш некой с помия, требва да му забраниш достъп до нормална храна. тоес, край на музиката, която се налага чрез пазара, слушат я и ти докарва тръпка. Тоес, връщане на соца и ограждане с телени мрежи. А, да, шът даун и на нетът, щот ше правежда вражеска пропаганда и идиологическа диверсия. Найс,а? И без това от кадърни управници има 3 милики от българите навънка. Ако не ражадаш нищо съзидателно - умираш. така е в природата. нема кой да те дондурка до 90 години и да ти вика, че си велик, пък ти само да пърдиш. И да има - не е правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Maslarov
преди 4 години
Приема се !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
Един Българин
преди 4 години
Аз пък подкрепям предложението, но нека "Мюзикаутор" да не бъдат монополисти. Имаме много добра българска музика в почти всеки жанр (без чалгата ако това въобще може да се нарече музика) и дори смятам, че квотата в Македония е подходяща - 50%. В крайна сметка държава, която не възпитава гражданите си е обречена. Частните монополисти и селските тарикати до голяма степен са и причината радиостанциите да пускат смотани западни еднодневки, които просто са по-евтини (дали са субсидирани е друг още по-важен въпрос).Слагайте колкото искате минуси , но първо мислете за бъдещето ни. Дано да е общо, че без държава ще бъдем пак в "робство".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Слушам понякога (веднъж на месеца), един популярен музикален канал, когато чуя българска песен, не просто сменям канала, ами отивам да дръпна шалтера на тока. Даже самите изпълнители не биха слушали техните песни. Половината са с крадена мелодия, другата половина текста е толкова инфантилен, че ти става неудобно да го слушаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
scott
преди 4 години
а савецка кога? НЕКАДЪРНИЦИ!ШЕ СЛУШАМЕ САМО КАЧЕСТВЕНА МУЗИКА БЕ! Кат не можете да я правите - ше *** от глад. Закони, сем, простотии. В такива времена вече живах. И да ви кажем: не беше хубаво.Ас ше предложим на борсата да ми одмени 30 процента от губещите транзакции за последниа месец? Ше ли се съгласи? Ше ли може, да я задължът със закон да го направи?***, нетворците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Зарзи
преди 4 години
Хората искат. Наистина ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още